Empo TV

2 vinnere av Likestillings- og mangfolds-prisen

I år var det så mange aktuelle kandidater til prisen at juryen valgte å belønne to kandidater. Den ene prisen gikk til forfatter og dramatiker Olaug Nilssen og den andre gikk til Nader Turkmani, som er fra Syria og mottok prisen sammen med Skeiv ...

Publisert:

I år var det så mange aktuelle kandidater til prisen at juryen valgte å belønne to kandidater. Den ene prisen gikk til forfatter og dramatiker Olaug Nilssen og den andre gikk til Nader Turkmani, som er fra Syria og mottok prisen sammen med Skeiv Verden Vest. Denne organisasjonen jobber for LHBTI + personer med minoritetsbakgrunn i Bergen.

Turkmani er født og oppvokst i Syria, og kom som flyktning til Norge i 2016. Før han kom til Norge, hadde han oppholdt seg som flyktning i Tyrkia, hvor han var aktivist for LHBTI+ personers rettigheter i Midtøsten. Til Bergensavisa forteller han at magasinet Buzzreed intervjuet han og kjæresten. Artikkelen ble oversatt til flere språk noe som førte til at responsen ble enorm. -Fordommene haglet og jeg ble helt isolert. Ingen fra Syria ønsket å ha kontakt med meg og vennene mine forsvant ut av livet mitt. Det var helt forferdelig, sier han.

Organisasjonen «Skeiv Verden Oslo visste han om og sendte de et forslag om at organisasjonen burde få noe tilsvarende i Bergen. Han tok kontakt med Sølve Sætre, seksjonssjef for mangfold og likestilling i Bergen kommune. Han ga meg fri tøyler til å sette i gang med prosjektet. Det startet med at Nader inviterte et par stykker hjem til seg. Etterhvert økte det til åtte personer med bakgrunn fra Eritrea, Somalia, Marokko, Polen, Syria og Norge. Alle sammen er nå ansatt i det som ble Skeiv Verden Vest.

Nader selv har en teori når det kommer til hatkriminalitet. – Jeg tror ikke innvandrere eller mennesker fra Midtøsten er homofober. Jeg tror det handler om mangel på informasjon. Alle som kommer til Norge får norskopplæring i 50 timer. I samarbeid med en psykolog fra Skeiv Verden, Oslo får de også undervisning i samfunnsfag. Nader samarbeider med denne psykologen og har holdt foredrag om identitet, homofili og diskriminering. Den tilliten han har fått fra «elevene» sine og prisen han har fått gjør han svært takknemlig, ifølge Bergens avisen.

Den andre prisvinneren Olaug Nilsen ble hedret ikke bare på grunn av sine litterære verk, men også hennes betydelige bidrag til å synliggjøre situasjonen for familier som får barn med store hjelpebehov. Hun sier til Bergensavisen at hun noen ganger føler at hun nesten jobber litt mot likestilling fordi hun kjemper for spesialskoler og skjerming av mennesker som er utviklingshemmet. Samtidig syns hun at annerkjennelsen betyr at det finnes forståelse for at disse menneskene trenger steder med faglig gode nok tilbud. Hun gir eksempler fra sitt eget liv med en utviklingshemmet sønn og hvor vanskelig det er å få den hjelpen man har rett på i Bergen kommune. Få boliger til voksne personer med utviklingshemming har ført til at kommunen har lovet at innen syv år, skal alle ha et sted å bo. Dette skal Olaug Nilsen passe på at skjer.

Nyheten er fra Bergens avisen.no

Likestilling- og mangfoldsprisen

Publisert av Birtitte Falck-Jørgensen