Empo TV

20 år siden kronprinsbryllupet i 2001

For 20 år siden i dag, lørdag 25. august 2001, fikk Norge et nytt kronprinspar, da kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby giftet seg i Oslo Domkirke. Jubileet skulle opprinnelig ha vært markert i dag, men er utsatt som følge av at prinsesse Ingrid Alexandra har testet positivt for koronaviruset. Resten av kronprinsfamilien har også blitt testet, men de har ikke fått påvist smitte.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

Men det betyr ikke at bryllupsjubileet har gått hus forbi. Tidligere i år var nemlig kronprinsparet på besøk hos NRK for å ta opp en episode av radioprogrammet "Sommer i P2", der de - i tillegg til å være programledere - snakker om hvordan de traff hverandre og forholdet dem imellom. - Mette mener vi traff hverandre på Quartfestivalen. Jeg sier vi traff hverandre gjennom felles venner. Begge deler er vel riktig. Min versjon høres bedre ut, sa kronprinsen i episoden. Videre sa han: - Du merker godt når Mette kommer inn i et rom. Det er en kraft der som ikke er så lett å overse. Hun virket selvsikker og verdensvant. Og var fin å prate med. Det føltes trygt når vi var sammen.

Da Haakon og Mette-Marit giftet seg i 2001, holdt ikke Mette-Marit noen bryllupstale. Først i 2011 - under et arrangement i Nidarosdomen i Trondheim - bestemte hun seg for å fortelle om hvilke betraktninger hun hadde om det å være Norges kronprinsesse. - Jeg opplever at det mennesket jeg traff, og den kjærligheten det mennesket har gitt meg, har vært en stor kraft i mitt liv. Derfor har kjærligheten egentlig vært en stor endringskraft for meg, fordi at Haakon så meg når vi møttes. Og det gjør at jeg også på mange vis kan være glad i meg selv når jeg er på mitt mørkeste, sa kronprinsessen.

I forkant av bryllupet 25. august var det mange som tvilte på at Mette-Marit var en god ektefelle for kronprinsen. Tillitten til kongehuset var dalende, og onsdag 22. august - tre dager før bryllupet - hadde Mette-Marit snakket ut om - og bedt om unnskyldning for - hennes fortid. Da snudde det også. Nær halve befolkningen fulgte Norges nye kronprinspar da de ble viet av daværende biskop Gunnar Stålsett, og da de gikk ut på Slottsbalkongen som nygifte ble de møtt av et jublende folkehav. Jubelen steg til nye høyder da Mette Marit holdt sin fire år gamle sønn, Marius, på armen. - Dere har ikke valgt den minste motstands vei. Men kjærligheten vant, sa Stålsett i vielsestalen.

Les hele saken: https://www.nrk.no/norge/kronprinsparet-gift-i-20-ar-_-ma-utsette-feiringen-etter-koronasmitte-i-familien-1.15622104

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo