Empo TV

En ny hverdag med øyestyrt datamaskin

og livet til 14-åringen har blitt bedre etter at hun fikk muligheten til å kommunisere.

Publisert:

Som ung fikk Celine diagnosene Celebral Parese og alvorlig psykisk utviklingshemmet. Hun kan ikke gå, og i starten hadde hun også problemer med å få uttrykt seg. I 7 år måtte foreldrene til Celine gjette seg frem til hva datteren ville. Frustrert over at hun ikke kunne si hva hun ville, lukket Celine seg mer og mer inne i seg selv.

Da Celine var 2 år, i 2008, så foreldrene til Celine et program på NRK som handlet om en jente som het Hanne. Hun kunne ikke snakke, men til gjengjeld kommuniserte hun via en datamaskin som hun styrte med øynene. Det var der og da at Monica og mannen hennes, Richard, fikk en idé: Hvis Hanne klarte å snakke ved hjelp av en datamaskin, så kunne vel Celine det også? Men etter å ha fått innvilget en øyestyrt datamaskin, sto foreldrene på bar bakke: Maskinen manglet det viktigste: Symboler!

- Det er som å ha en Ferrari, men uten førerkort, sier Eva Buschmann. Generalsekretæren i Foreningen for celebral parese har sett dette skje med mange foreldre - at det stopper når foreldrene har kommet halvveis i prosessen. Sammen med foreldre og organisasjoner kjemper Buschmann for at ASK, som språket heter, blir anerkjent som eget språk på linje med språk som blinde og døve benytter seg av.

I den nærmeste tiden skal Språkloven evalueres og behandles av Stortiget, men Kulturdepartementet sier til NRK at ASK ikke er tatt med i forslaget til ny språklov ettersom det ikke er et fullverdig språk, men bare alternativ supplerende kommunikasjon. - Det gjør meg sint, sier Celines mor, Monica Meland, som legger til: - Det er jo dette språket barn og unge som Celine har.

  • Må ikke forveksles med justis- og beredskapsministeren, som skriver etternavnet sitt med æ.

Les hele saken: Det tok sju år før Celine fikk fortelle hva hun tenker – Kultur (nrk.no)

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo