Empo TV

Friskus IL mistet selvlaget utstyr i brann

Omvendt integrering i praksis, det er slagordet til Friskus IL på Toten. Idrettslaget tilrettelegger aktiviteter for funksjonshemmede på en slik måte at også  folk uten funksjonsnedsettelser gjerne vil være  med. Vannsport, fisking, ...

Publisert:

Omvendt integrering i praksis, det er slagordet til Friskus IL på Toten. Idrettslaget tilrettelegger aktiviteter for funksjonshemmede på en slik måte at også  folk uten funksjonsnedsettelser gjerne vil være  med. Vannsport, fisking, boccia og curling, beltekjøring, alpint, overnattingsturer i lavvo,  pilking og aking etc. Det meste av utstyret hadde de konstruert og laget selv. Nå må de begynne helt på nytt etter at lagerbygningen  på Kapp Melkefabrikk på Toten ble  totalt ødelagt i brann sist fredag.

For fem år siden fikk initiativtager Sigbjørn Sørlie prisen som årets ildsjel. – Det første jeg følte, var at 18 års arbeid var … ikke bortkastet, men ødelagt. Men jeg har aldri gitt opp, og det har jeg ikke tenkt å gjøre nå, heller, sier Sigbjørn Sørlie. Han har ikke oversikt ennå over hva som er ødelagt. – Hovedproblemet er at vi hadde kjempemye der som vi har konstruert for handikappede, og så laget det. Siden vi har konstruert det selv, har vi ikke fått forsikret det, heller, konstaterer ildsjelen.

Klubben har fristet med «Vannsprut»-arrangement med båt, vannski og tubekjøring med gummiring; med fisking, beltevognkjøring, alpint, aking – og med litt roligere aktiviteter som lavvo, curling og boccia.  -Én ting vi ikke hadde rukket å forsikre, er en gammel katamaran som vi har bygd om og satt på to stoler. Stolene kan lett gjøres om til én, og så har katamaranen elektrisk motor og mulighet til å kjøre den med fjernkontroll. Dessuten har vi bygd motor på en frikjelke. Det er ingen som forsikrer slikt, vet du, sier han. – Det som også sto på lageret, var to–tre hengere – blant annet en toaletthenger med handikaptoalett. Vi vet ikke ennå om noe lar seg redde. Det som har klart seg, er «rullestolbåten» til idrettslaget. Den sto på et annet lager. – Båten er intakt og uten skader. Det som ble skadet, er alt inventaret som skal inn i den, så det må vi kjøpe nytt, konstaterer Sørlie.

Virksomheten til Friskus er ikke bare viktig for de funksjonshemmede som bruker aktivitetene, men også for dem som bygger utstyret: – Vi har ungdommer på mekking minst en dag i uken, og nesten hver dag jeg er her på Melkefabrikken, kommer det noen som trenger å prate. Den muligheten blir jo borte nå som vi ikke har lokaler, konstaterer Sørlie.

– Vi viser ungdommen at en ikke behøver å kjøpe alt nytt. Så har vi hatt med oss mange ungdommer som har hatt en litt «krøllete» ungdomstid. Hos oss har det blitt folk av dem, og nå har mange av dem fast jobb, sier han. Arbeidet har betydd mye for ham selv, også. Da han fikk MS, var det ikke snakk om å sette seg. – Vi driver omvendt integrering. Vi drar dit andre er, og da får vi med oss dem som er såkalt friske. Selv har jeg truffet igjen folk som jeg hadde mye å gjøre med før jeg ble syk, forteller han. – Vi skal klare å bygge oss opp igjen. Og jeg kan forsikre det psykiatriske sykehuset, ADHD-foreningen og alle andre som bruker oss: Til sommeren blir det «Vannsprut» likevel, sier Sigbjørn Sørlie. Friskus IL har til og med klart å få funksjonshemmede ut på Mjøsa, og det i et år der både Skibladner og rutebåten Mjøscharter har vakt oppsikt med å si nei til rullestolbrukere.

Nyheten er fra Handikapnytt.no

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen