Empo TV

Det er viktigere å være et bra menneske enn å prestere godt

Sier Birgit Skarstein i et intervju med Handikapnytt. Hun har vunnet VM- medaljer, parolympics og tatt imot flere priser. I sommer ble hun hedret med Norges Handikapforbunds hederspris. Takketalen hadde hun spilt inn på forhånd siden hun var i ...

Publisert:

Sier Birgit Skarstein i et intervju med Handikapnytt. Hun har vunnet VM- medaljer, parolympics og tatt imot flere priser. I sommer ble hun hedret med Norges Handikapforbunds hederspris. Takketalen hadde hun spilt inn på forhånd siden hun var i Italia og forberedte seg til OL i Tokyo med landslaget. 

Skarstein mener selv at formen aldri har vært bedre. Hun presterer bra på alle fysiske tester. Rolandslaget ligger kjempegodt an både teknisk og taktisk. Forholene som Korona har skapt har ført til at de ikke fikk testet så mye som de pleier. Bare utstyret skapte litt problemer. Det er mye som skal på plass før OL, men Birgit har kontroll. Hun har jobbet systematisk og grundig. Hun mener selv at hun er blitt roligere med årene og ler når hun forteller at hun registrerer at media har begynt å kalle henne for veteran.

Hun mener pågangsmot og sterk vilje er noe hun er utstyrt med. Teamwork er hun også god på og hun klarer å børste av seg nederlag. Da pandemien kom, skjønte jeg at det ville vare lenge. Jeg tenkte: Hvis jeg kan komme tilbake til et normalt liv i 2022, er jeg happy. Da blir det ikke så mange skuffelser. Man kan ikke late som om verden er slik man ønsker, men spørre seg hva som er viktig og å handle ut fra de. Det hjelper ikke å ønske at man var annerledes. Det handler om å rigge seg til med det utgangspunktet man har. Det var nok det som hjalp meg da jeg ble lam, sier hun til Handikapnytt.

Birgit var 20 år i 2009 og leste intenst til eksamen i statsvitenskap. Etter en alvorlig skade i beinet ble hun operert, da en sykehustabbe gjorde henne lam fra livet og ned. Etter skaden spurte hun seg selv hva som var viktig i livet og kartla sine egne ressurser. Sterke armer og bein, god til å prate, har gode relasjoner og meningsfylte gjøremål. Disse trengte hun ikke bein til og fortsatte utdannelsen. Siden har hun jobbet for at alle skal kunne leve etter egne premisser, ikke andres. Vise at fellesskapet blir mye bedre når ingen gjøres mindre enn de er og alle får være en del av det store vi.

Ved siden av idrettskarrieren er hun veldig engasjert, hun er blant annet medlem av utøverkomiteen i den Internasjonale Paralympiske Komite. Hun sitter også i styret for og var med-initiativtaker til stiftelsen VI, som jobber med inkludering av mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Hun er ambassadør for Mot og Right To Play og jobber for å fremme inkludering, folkehelse og fellesskap gjennom idretten. (Hun har vært programleder for tv-showet Idrettsgallaen sammen med Nicolay Ramm og deltatt i TV 2s «Skal vi danse» som første deltaker i rullestol.) Begrunnelsen til Handikapforbundet for å tildele nettopp Birgit Skarstein var:

«Birgit er en av Norges fremste idrettsutøvere, og hun har gjennom sine prestasjoner i idretten og synlighet på TV bygget en viktig posisjon som forbilde og forkjemper for likeverd og likestilling for alle. Hun har på mesterlig, tydelig, og vinnende vis brukt sin sterke stemme til å ta plass på «offentlighetens dansegulv», både i bokstavelig og billedlig forstand», står det i begrunnelsen. Dette hadde hun ikke forventet.

Jeg synes det er utrolig hyggelig. Denne prisen betyr noe ekstra, også fordi jeg vet at flere har vært kritiske til det jeg gjør.

Saken er fra Handikapnytt

Les hele saken: Roeren som ikke sitter stille i båten

Publisert av Birgitte Falck-Jøargensen