Empo TV

Nobels fredspris 2022 går til Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civic Liberties (CCL)

Prisvinnerne kommer fra Belarus, Russland og Ukraina

Foto:  Geir Anders R. Ørslien / NPO

Foto: Geir Anders R. Ørslien / NPO

Fredag formiddag kunngjorde lederen for Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, at Nobels Fredspris for 2022 går til den belarusiske demokratiforkjemperen Ales Bjaljatski, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og den ukrainske tenketanken Center for Civic Liberties.

Publisert:

- Prisvinnerne representerer sivilsamfunnet i sine hjemland. De har i mange år stått opp for retten til maktkritikk og grunnleggende rettigheter for borgerne, sa Reiss-Andersen da prisvinnerne ble kunngjort på Nobelinstituttet i Oslo. Hun fortsatte med å si: - Med årets fredspris til Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civic Liberties ønsker Den norske Nobelkomite å hedre tre fremragende forkjempere for menneskerettigheter, demokrati og fredelig sameksistens i nabolandene Belarus, Russland og Ukraina.

Ales Bjaljatski (60) er en belarusisk forfatter og menneskerettighetsaktivist. Han har, siden 1980-tallet, vært aktiv i kampen for et demokratisk Belarus, og har ledet menneskerettighetsorganisasjonen Vjasna siden 1996. I skrivende stund sitter Bjaljatski i fengsel uten dom, og han satt også i fengsel i perioden 2011 - 2014. I 2006 vant han den svenske Per Anger-prisen og Sakharovs frihetspris, hvorav sistnevnte blir delt ut av Den norske Helsingfors-komiteen.

Den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial ble grunnlagt i 1987 av menneskerettighetsaktivister i det daværende Sovjetunionen, og to av grunnleggerne var Andrej Sakharov og Svetlana Gannusjkina. I etterkant av Sovjetunionens oppløsning i 1991 utviklet Memorial seg til å bli den største menneskerettighetsorganisasjonen i Russland, og under Tsjetsjenia-krigene samlet og bekreftet organisasjonen informasjon om overgrep og og krigsforbrytelser begått av russiske- og pro-russiske styrker mot sivilbefolkningen. I 2009 ble lederen av Memorials avdeling i Tsjetsjenia, Natalja Estemirova, drept som følge av organisasjonens arbeid, og i desember 2021 bestemte russiske myndigheter at Memorial skulle oppløses ved tvang, samt at informasjonssenteret skulle stenges for godt.

Center for Civil Liberties (CCL) (norsk: Senteret for sivile rettigheter), ble grunnlagt i januar 2007 av Václav Klaus jr. Ukrainas hovedstad, Kyiv. Tenketanken har som mål å styrke demokrati og menneskerettigheter i Ukraina, og jobber med å presse myndighetene til å gjøre landet til et fullverdig demokrati. For at Ukraina skal bli en rettsstat har CCL tatt til orde for at landet skal bli medlem av Den internasjonale straffedomstolen. Etter at Russland invaderte Ukraina i februar 2022 har CCL engasjert seg i forsøk på å identifisere og dokumentere russiske krigsforbrytelser mot den ukrainske sivilbefolkningen. Senteret spiller en viktig rolle med tanke på å stille de skyldige til ansvar for deres forbrytelser.

Nobels Fredspris deles ut på Alfred Nobels dødsdag, 10. desember. I år faller utdelingen på en lørdag.

Les hele saken: Nobels fredspris går til en person og to organisasjoner

Kilde :NRK.no