Empo TV

Om det å være utviklingshemmet under koronapandemien

[b]I en kronikk i Adresseavisens debattforum [i]Midtnorsk debatt[/i] skriver 6 vernepleierstudenter ved NTNU - Marthe Sørmo, Aurora Haukedal Skaaheim, Malin Knutsen, Cathrine Nordnes, Dina Karlstrøm Bjørnstad og Hanna Wahl Seem - om hverdagen ...

Publisert:

I en kronikk i Adresseavisens debattforum Midtnorsk debatt skriver 6 vernepleierstudenter ved NTNU - Marthe Sørmo, Aurora Haukedal Skaaheim, Malin Knutsen, Cathrine Nordnes, Dina Karlstrøm Bjørnstad og Hanna Wahl Seem - om hverdagen mange utviklingshemmede opplever i tid preget av korona.

"Da covid-19 brøt ut i mars 2020, innførte 133 kommuner besøksforbud i institusjoner og bofellesskap." skriver studentene i starten av artikkelen¨, før de fortsetter: "2430 personer med utviklingshemming opplevde å få kontakten med pårørende brutt uten forvarsel. Det er oppsiktsvekkende, brudd på menneskerettighetene, og det skulle aldri ha skjedd."

Videre skriver studentene: "Bofellesskap, institusjoner, dagtilbud og arbeidsplasser ble stengt ned nesten helt ut av det blå. På enkelte steder ble ble til og med familier og pårørende nektet å besøke sine nære og kjære. I media ser vi ulike historier som beskriver hvordan særlig mennesker med utviklingshemming har blitt rammet av sosial isolasjon. For eksempel i en VG-artikkel om saka som ble nektet å besøke lillesøsteren sin. Det førte til en enorm frustrasjon, både hos Saka og lillesøsteren. I ettertid kom det frem at mange av påbudene og rådene fra helsemyndigheter er blitt mistolket av enkelte kommuner. Ifølge VG innførte 133 kommuner besøksforbud for til sammen hele 2430 mennesker med utviklingshemming. Kun 27 tilfeller innebar tvangsvedtak."

I kronikken kommer studentene inn på at koronakrisen er et uvant terreng å bevege seg i - spesielt når det kommer til utviklingshemmede. "Mange forstår heller ikke hva situasjonen rundt covid-19 innebærer. NIKU (Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming) skriver om hvilke måter en kan forklare koronavirus til personer med utviklingshemming, som for eksempel ved å se på nyheter sammen, vise smittevernutstyr og og tilpasse seg ut ifra hver enkelt når man forklarer hva det innebærer. Personer med utviklingshemming har også ofte tilleggsdiagnoser, og er som regel mer sårbare enn mange andre i samfunnet.

Mot slutten av artikkelen skriver vernepleierstudentene: "Når hverdagen endres og rutiner brytes opp, vil det være gunstig for oss alle å finne på nye gjøremål og aktiviteter. Blant annet setter NIKU lys på ulike aktiviteter og løsninger man kan finne på for å bistå og aktivisere personer med utviklingshemming. Teknologi er et nyttig hjelpemiddel for å holde kontakten med nære og kjære, blant annet via videokommunikasjon eller SMS. I tillegg er det fint å legge til rette for fysisk aktivitet som overholder avstandsgrensen, som turgåing, musikkstunder filmkvelder og lignende i mindre grupper. Personer med utviklingshemming trenger utvilsomt et bedre tilbud. Det krever at helsemyndighetene må bevilge midler til dette området. I tillegg fordrer det en real oppvask med besøksforbudet og et Helse-Norge som aktivt sørger for å ivareta rettighetene til personer med utviklingshemming. Nok er nok! Nå må myndighetene ta tak."

Les hele kronikken: Utviklingshemmede er isolerte, innestengte og ensomme - adressa.no (midtnorskdebatt.no)

Kilde: adressa.no

Publisert av: Anders Teslo