Empo TV

Norsk para-fartsfantom med julegave

Salum Kashafali donerer premiepenger til skoleorganisasjon

Foto: Illustrasjon

Foto: Illustrasjon

I august løp Salum Kashafali inn til gull på 100 meter under Paralympics i Tokyo, og nå donerer den svaksynte friidrettshelten vekk premiepengene han har tjent i de siste årene til organisasjonen Urafiki.

Publisert:

Urafiki er en frivillig organisasjon som bygger skoler i den kongolosiske byen Bukavu, som er Kashafalis fødeby. - Det er så mykje tull og faenskap der. Går du ikkje på skule, hamnar du på gata og kan døy, sier Kashafali til NRK. Til tross for at han så vidt har råd til å drive med friidrett selv, gir Kashafali nå fra seg alle start- og premiepengene, samt halve bonusen fra årets Paralympics til Urafiki. Tanken er at andre barn skal få råd til å oppleve muligheten han aldri fikk. - Eg gikk aldri på skule, for vi hadde ikkje råd til det. Så eg fekk aldri den skulegången eg ynskja å få, og det er veldig synd. Eg lærte ikkje å lese og skrive før eg kom i 14-årsalderen.

Når det kommer til paraidrett er ikke pengepremiene av det store slaget, men likevel gir Kashafali vekk det han har tjent. På fra spørsmål fra NRK om han har råd til dette, svarer Kashafali: - Nei, eg har ikkje råd til det. Eg har så vidt råd til å halde på med friidrett sjølv, men eg har mat på bordet og det kjem uansett kor lite eg får. Hjå dei er det ikkje en sjølvfølge at det kjem mat på bordet, og det er ikkje en sjølvfølge at dei får gå på skule. I tillegg til å vite at det han gjør kan utgjøre en forskjell, tenker også Kashafali på de som, i likhet med ham, har en funksjonsnedsettelse. - Det er enda viktigare for personar som meg. Vi hamnar på gata uansett. Viss vi kan få til eit system slik at personar med ein nedsatt funksjon kan kome seg på skulen og få etablert moglegheita å bli noko anna, betyr det så mykje.

Styrelederen for Urafiki, Kristin Werner, er stolt over Keshafalis pengegave. - Hjartet bankar og jubelen står i halsen. Det er en fantastisk førjulspresang, sier Wener til NRK. Hun legger til: - Det betyr så mykje på mange måtar. For det første er vi ei lita grasrotorganisasjon, så at nokon utanifrå ser oss, løftar oss fram og trur på det arbeidet vi gjer, betyr veldig mykje. Pengane i seg sjølv bidreg til at vi kan halde fram med å byggje skular. Kashfalis pengegave skal gå med til å bygge en ny skole i Bukavu, som holder til i dårlige og nedslitte lokaler.

Les hele saken på NRK.no:


Kashafali med enorm førjulsgåve: – Det er så mykje tull og faenskap

Kilde: nrk.no