Empo TV

Om å spille boccia med hodet

[b]21-årige Konrad Galan fra Sarpsborg har celebral parese (CP), men er en habil bocciaspiller for det. Han bruker nemlig hodet som muskel![/b] Da Konrad ble født, surret navlestrengen hans seg rundt halsen, og dermed mistet Konrad tilgangen på ...

Publisert:

21-årige Konrad Galan fra Sarpsborg har celebral parese (CP), men er en habil bocciaspiller for det. Han bruker nemlig hodet som muskel!

Da Konrad ble født, surret navlestrengen hans seg rundt halsen, og dermed mistet Konrad tilgangen på oksygen. I etterkant klarte han verken å snakke, gå eller bevege armene, og i fødelandet hans, Polen, var det vanskelig å få oppfølging. Familien hans bestemte seg for å flytte til Norge for å sikre Konrad et bedre tilbud, og siden de flyttet for 12 år siden har livet hans bare blitt bedre. - Det var eit stort underverk at vi møtte alle desse menneska på vegen, sier Konrads mor, Renata Galan, til NRK. Og den største forbedringen sørger et klistremerke i Konrads panne for.

Klistremerket fungerer som en liten antenne, som sender signaler fra Konrads hjerne til et iPad-lignende brett. På brettet kan Konrad - ved hjelp av hjernen - forme ulike setninger, ikke ulikt fysikeren Stephen Hawking. - Alle forstår han. Det betyr ingenting at han er ein gut i rullestol. Alle elskar Konrad, og han elskar dei, sier Renata. Men Konrad kan mer enn å forme setninger med hodet, han kan også spille yatzy og renne-boccia. Når han spiller yatzy, blir terningene lagt oppå hodet hans, og med et nikk ramler de ned på et brett. Og når han spiller boccia har han en spesiell stang på hodet som gjør at han - etter at han har dyttet boccia-kula ned en renne, kan øke farten på kula.

Og boccia har Konrad blitt såpass god i at han på 18-årsdagen hans kom inn på det norske landslaget. Det året tok han gull i lag-NM og vant kongepokalen, og fredag 25. juni håper han å ta et nytt NM-gull. Og om 3 år er det Paralympics i Paris... - Eg drøymer om å vinne OL i boccia, få masse tatoveringar, hoppe i fallskjerm og reise på konsert, sier Konrad. Og for å komme dit, trener han tre til fire ganger i uka sammen med spillassistent Ketil Gulliksen. - Mi oppgave er å vere Konrad si høgrehand. Hangir meg alle kommandoar som han vil eg skal gjere med handa, og så følger han tabellen vi har målt opp på førehand. Då legg eg fingeren på sida, og så ger han meg et teikn når han vil eg skal stoppe, sier Gulliksen, som videre forteller at han og Konrad har utviklet hemmelige tegn som bare de kan. Han røper: - Tittar han opp i taket, så veit eg at det er høg fart.

Les hele saken: https://www.nrk.no/sport/dette-klistremerket-gjer-at-galan-blir-ein-betre-toppidrettsutovar-1.15548410

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo