Empo TV

Vinner parautøvere VM i Norge blir det pengepremie

På Lillehammer torsdag kunne nemlig VM-sjef Ola Keul fortelle at det blir endringer når snøsportene samles til felles VM januar: – Det vi i hvert fall vet ikke ligger bak prestasjonene i paraidretten, er et ønske om å bli rik. Målet for oss ...

Publisert:

På Lillehammer torsdag kunne nemlig VM-sjef Ola Keul fortelle at det blir endringer når snøsportene samles til felles VM januar: – Det vi i hvert fall vet ikke ligger bak prestasjonene i paraidretten, er et ønske om å bli rik. Målet for oss er at det skal være premiepenger under mesterskapet. Det blir første gang her i Norge, sier Keul.

Etter at han vant verdenscupen i Veysonnaz og fikk en 5 kilos raklett-ost loddet han den ut til høystbydende. – Dette er veldig god ost, sier han om den sveitsiske racletten. – Men den finansierer ikke satsingen. Først fikk han 50 000 kroner for osten, og så kunne han innkassere en enda større gevinst noen dager senere. Jesper Saltvik Pedersen synes det er kult at stuntet hans fikk så mye oppmerksomhet.

– Det er viktig å belyse temaet. At vi ikke har premiepenger, kommer som en konsekvens av at IPC (den internasjonale paralympiske komité) tar betalt fra arrangørene for at arrangørene skal få lov til å arrangere world cup. Dermed er det ikke igjen penger til oss utøverne, forklarer han. Han synes det er lov å være kritisk til IPC.

– Hvis vi tenker på funksjonsfriske, så får arrangørene betalt av FIS for å arrangere renn. I paraidretten må arrangørene betale for å få lov til å arrangere. Renn er en inntektskilde for IPC, sier Pedersen. Han vet at det skyldes at paraidretten mangler sponsorer. – Men det går an å jobbe bedre markedsmessig enn det som blir gjort i dag. Det er kult at saken om osten har fått så mye oppmerksomhet. Jeg håper det kan endre noe, sier han.

IPC sier at det er prioriteringene som gjør at det ikke er råd til premiepenger. – Vi har et begrenset budsjett og prioriterer heller å investere i para-utøvere ved å tilby utøverne flere trenings- og konkurransemuligheter, skriver digital mediesjef Nadia Medeiros i IPC i en epost til TV 2. Hun håper på mer mediedekning, siden det er synlighet som må til for å kunne tiltrekke seg sponsorene og pengene.

I mellomtiden lever Jesper Saltvik Pedersen av Olympiatoppen og lokale sponsorer. – Jeg har A-stipend fra Olympiatoppen på lik linje med funksjonsfriske utøvere, og en del gode, lokale sponsorer, sier karmøybuen. – Så dekker Skiforbundet reiser og renn. Det er Skiforbundet som har den største utgiften med å holde world cup-sirkuset i gang.

På det internasjonale toppnivået som Pedersen holder, er ikke det største problemet å klare seg fra sesong til sesong – det er tiden som kommer etter karrieren: – Funksjonsfriske får rundt 600 000 per seier. De sitter igjen med mye mer etter endt karriere, mens jeg ikke sitter igjen med noen ting. Det er begrenset hvor lenge jeg kan være i den situasjonen, sier Jesper Saltvik Pedersen, som studerer full tid ved siden av alpinkarrieren.

Nyheten er Handikapnytt.no

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen