Empo TV

Derek Chauvin kjent skyldig for drapet på George Floyd

Tirsdag kveld ble det klart at den amerikanske politimannen Derek Chauvin er skyldig i drapet på afro-amerikaneren George Floyd. Chauvin ble funnet skyldig på alle de tre tiltalepunktene.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

Drapet på George Floyd førte til en rekke demonstrasjoner og protester over hele USA, kjent under navnet "Black Lives Matter", og i forkant av domsavsigelsen fryktet man at det skulle oppstå uro dersom juryen landet på frifinnelse. Men da dommer Peter Cahill leste opp dommen, var saken klar, og de tre tiltalepunktene er som følger:

  • Second-degree murder: Det alvorligste tiltalepunktet. Kan best oversettes med forsettlig drap, og, og innebærer at juryen har funnet det bevist at Chauvin mente å påføre Floyd kroppslig skade. Selv om det på norsk kan oversettes til forsettlig drap, må ikke juryen finne det bevist at meningen med handlingen var å ta livet av Floyd, men at handlingen, som var voldelig, skjedde med forsett. Strafferamme: 45 års fengsel.
  • Third-degree murder: Det nest alvorlige tiltalepunktet. Kan oversettes til uaktsomt drap. Det innebærer at juryen finner det bevist at Floyd ble drept med en handling som var farlig og uten respekt for menneskeliv. Strafferamme: 25 års fengsel.
  • Second-degree manslaughter: Det minst alvorlige tiltalepunktet. Kan på norsk oversettes til "uaktsomt drap", men er noe annerledes enn punktet over. Her innebærer det at juryen mener Chauvin handlet uaktsomt og skapte en situasjon som det var en urimelig risiko for at ville ende med død eller stor skade. Strafferamme: 10 års fengsel.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kommer Derek Chauvin til å anke dommen, og det må skje innen 60 dager.(dvs. innen søndag 20. juni).

I tillegg til Chauvin, var det tre andre politimenn på jobb den dagen Floyd ble arrestert. J. Alexander Kueng, Tou Thao og Thomas Lane er også tiltalt for drap, og det er ventet at de må stilles for retten i august. Minnesotas delstatsadvokat, Keith Ellison, roste de som filmet arrestasjonen. - De stoppet og de hevet stemmen fordi de visste at det de så var galt. De visste at det var galt og de hadde rett, sa Ellison, og sa videre at USA var dem takk skyldig. I etterkant uttalte USAs president Joe Biden og visepresident Kamala Harris seg om saken.

Les hele saken: Derek Chauvin funnet skyldig i drapet på George Floyd – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo