Empo TV

Foto: Philip Gabrielsen CC

Drittlei dum og deilig!

De 10 beste Knutsen & Ludvigsen-låtene.

Som tittelen tilsier er dette ei liste over sanger av Norgeshistoriens mest populære barneduo, som mange kanskje ikke har tenkt over eksisterer, fordi alle bare hører på hitene som “Dum Og Deilig”, “Hallo! Hallo!” og “Grevling I Taket”. De tenker sikkert at det er en grunn til at hiter er og blir hiter, og at resten bare er fyllstoff for å kunne få nok stoff til å fylle ei plate. Mer feil går det ikke an å ta!

Empo TV
Empo TV

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2022 kl 09:16

De ukjente sangene er ofte de beste! Det er de sangene som oftest viser hvem artistene EGENTLIG er, fordi de der tillater seg å være seg selv i mye større grad enn i hitene. Hitene må være innenfor en hvis ramme siden de både skal bli akseptert og maltraktert! Her følger min liste over 10 sanger av Knutsen Og Ludvigsen som er vel verdt å sjekke ut hvis du vil oppdage noen nye uslepne diamanter blant de med tiden nokså rustne hitperlene! Sangene er IKKE i noen bestemt rekkefølge, da listen er satt opp etter innfallsmetoden.

1.”IKKE TIGGE” fra “TUT”:

Den eneste cover-låta i K&Ls karriere. Her tolkes Margrethe Munthe av to selverklærte voksne som mellom versene krangler som barn over hvem av dem er mest voksen.

2.”KLOMSE” fra “Fiskepudding! “Lakrisbåter”:

Ok, her skjer det MYE på VELDIG kort tid. Jeg veit ærlig talt ikke hva som er verst, Knutsen som juger om sine fiolintalenter, illsint kattefaen eller trommeslager som går på ræva ned trappa. Uansett, om ikke dette skulle være nok til å forsvare låtas tittel, kan man jo bare høre på teksten.

3.”Det Store Dyrets Dansevise” fra “TUT”:

Når man er i besittelse av 100 hoder og 17 bein, er kanskje ikke dansing det første man ville tenkt på som mulig gjennomførbart. Men for DSD er det annerledes, han lærte nemlig å danse som liten og fant fort ut hvordan mange bein kunne være en fordel fremfor en ulempe. Her forteller han blant annet om så vidt positive og negative ting som å bli avslått på skoleball, til å danse

Can-Can med kronprinsen av Sverige. FUN FACT: Siste linje skulle egentlig vært “Aldri drar jeg på asyl igjen”, men de fikk ikke lov.

4.”Ingenting Så Spennende Som Det” fra “Fiskepudding! Lakrisbåter!”:

En herlig sang som virkelig gjør meg i godt humør og som har en melodi som virkelig gir deg lyst til å bare rusle på måfå rundt i byen for å se hva som skjer. Men, klart, hvis man er tunnelboer og i tillegg har med seg et digert dyr, skal det ikke ta lang tid før noe skjer. I denne sangens tilfelle, blir våre to venner arrestert da DSD river ned hyller i en leketøysforretning.

5.”Jeg Er En Forhekset Prinsesse” fra “Fiskepudding! Lakrisbåter!”:

Kanskje den mest kjente av de ukjente sangene til K&L. Husker jeg bestandig lo godt når Gustav spilte på slurva i siste verset. Her byttes frosker ut med fisk, men jeg aner ikke hva fisk blir til om man kysser dem. Blir de til noe i det hele tatt? Melodica er sjelden man hører, så det er også et pluss med denne låta.

6.”Med Småfregnar På” fra “Du Milde Mozart”:

En herlig parodiering/maltraktering av ett MGP bidrag fra 1967 skrevet av Arne Bendiksen. Her går munter radbrekking hånd i hånd med overdreven dialektbruk for å vise at selv om man er stolt av heimplassen sin, så går det faktisk an å synge så folk forstår allikevel! Den andre coverlåta i K&Ls karriere. Skrevet av Arne Bendiksen og fremført av Kari og Ivar Medaas. Lurer på om de noen gang hørte denne versjonen?

7.”PADDE DØ” fra “Fiskepudding! Lakrisbåter”:

Ideen om å kle seg ut som grønne frosker og danse ballett i badekaret, bare fordi sangens tittel er et nokså opplagt om enn morsomt ordspill på dansestilen Par-De-Deux er så crazy at det bare er K&L som kunne funnet på det. Moro er det lell!

8.”Jeg Kjenner Ikke Mange Jenter” fra “Fiskepudding! Lakrisbåter”:

Når Knutsen & Ludvigsen er som de er, skal det mye til før noe medlem av det annet kjønn gidder å så mye som vurdere å snu blikket i deres retning. At de oppholder seg i en tunnel 23 timer i døgnet gjør ikke saken lettere. Men hva med naturlige behov? Vi skal ikke dvele for mye med hvordan de løser den saken, da dette tross alt er en barnevise, men det er lov både å lure og drømme, noe de begge gjør i rikt monn. Skjønt, barnevise og barnevise, jeg tror ikke setningen “Nøffenøff i Kloroform” ville gått igjennom sensuren hos folka i NRK SUPER!

9.”Livet Det Er Mangfoldig” fra “Ned Med Nidaros”:

Karma er ei bedriten megge, noe denne sangen er det ultimate bevis på. En utsulta hund slafser i seg saltfisk, blir god og mett, og det helt uten å tenke på at saltinnholdet i fisken vil gjøre ham like tørst som selve fisken gjorde ham mett!

10.”Sov Godt” fra Fiskepudding! Lakrisbåter:

Vi avslutter som seg hør og bør med en oppfordring om å ta repern gitt på en så brutal måte, at naboene garantert vil våkne av låta, fremfor å sovne av den, noe som vanligvis strider i mot all logisk tanke bak “vanlige” vuggeviser!

Norges eneste rockevuggevise. Her er det tydelig at budskapet i sangen er: vil ikke drittungen din sove så skal han. Og det eneste som funker er god gammaldags tvang!