Empo TV

Elon Musk avslørte at han har Aspergers

Mannen bak bilmerket Tesla og romfartøyet Space X, Elon Musk, fortalte i starten av mai at han har Aspergers syndrom, som er en diagnose innenfor autimespekteret.

Publisert:

Avsløringen om at han har Aspergers kom da Musk ledet humorprogrammet "Saturday Night Live". "Jeg skaper faktisk historie i kveld, som den første personen med Aspergers som leder Saturday Night Live. Eller i alle fall den første som innrømmer det.", sa Musk under sendingen. Han fortsatte med å si: "Til alle dere som jeg har fornærmet vil jeg bare si: Jeg vet at jeg noen ganger sier eller legger ut rare ting, men det er akkurat slik hjernen min fungerer. Til alle dere jeg har fornærmet, vil jeg bare si: Jeg fant opp elektriske biler på nytt, og jeg sender folk til Mars. Trodde dere jeg skulle være en chill, vanlig fyr?"

- Det at Musk forteller at han har Aspergers kan jo for mange være fint, gi dem en følelse av at når du har en diagnose, kommer du langt i livet, sier Anette Drangsholt, som er styreleder i Autismeforeningen i Norge. Men det betyr ikke at det er slik for andre. - De som har en autismespekterdiagnose, som har et godt språk, som ikke har utviklingshemminger, som ser ut til å klare seg godt i livet, de har mange usynlige vanskeligheter. De er det vanskelig å få hjelp til, sier hun videre, og fortsetter: - Musk har sikkert minst én personlig assistent. Får man den hjelpen man trenger har man en helt annen kapasitet til å bruke styrkeområdene sine. Være kreativ, være oppfinner.

Foreningen Spekteret er en brukerstyrt organisasjon for voksne med autismespektertilstander, og i en e-post fra foreningens nestleder, Nann Jovold-Evenmo, står det følgende å lese: "For oss i Foreningen Spekteret er det positivt når slike ressursmennesker står frem, fordi de viser at vi er mer enn en diagnose, og at vi har et mangfold både i hvem vi er som enkeltindivider og gruppe. Men også hvordan vi har en unikhet som bør tas vare på, i stedet for at vi skal gjemme den fordi vi er redde for stigmatisering og utenforskap. Vi kan ikke alle være som Elon Musk, fordi det er ikke slik at alle Aspergere er supermennesker. Det handler om at vi alle er forskjellige, og selv uten diagnosen vil mange aldri verken gjøre karriere, skape seg et navn eller kanskje stå i jobb. Hadde Aspergere ikke blitt hindret av det som for oss er barrierer i samfunnet, ville flere fått vist sitt potensial. Vi må gjøre ting på vår måte, for våre hjerner fungerer noe annerledes enn for dem som ikke har denne diagnosen."

PS! I "The Simpsons"-episoden "The Musk Who Fell to Earth" spiller Elon Musk seg selv. Episoden, som opprinnelig ble sendt søndag 25. januar 2015, er en del av sesong 26, som gikk fra 2014-15.

Les hele saken: Elon Musk fortalte at han har Aspergers – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Kilde: nrk.no, simpsonswiki.com

Publisert av: Anders Teslo