Empo TV

Bokanbefaling:

Et hode kortere og andre hårreisende historier

Dypfryst, Roald Dahl

Foto: Det store norske leksikon

Foto: Det store norske leksikon

Den mest fullkomne og perfekt skrevne novellen i verdenshistorien mener jeg er dypfryst, skrevet av Roald Dahl. Den ble for første gang utgitt på engelsk i Harper magazine i 1953, og i bokform sammen med fire andre noveller året etter. På norsk kom den for første gang ut i 1972 i oversettelse av Peter Magnus. Samlingen het “Et hode kortere og andre hårreisende historier”.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.02.2022 kl 09:41

Selveste Alfred Hitchcock har filmatisert den. Grunnen til at jeg syns den er så genial, er fordi handlingen danner en komplett sirkel. Den omtaler en kvinne som er så utspekulert og kjapp i tankegangen, at ingen annen forfatter enn norskfødte Roald Dahl kunne finne på å skape henne. Alle andre forfattere ville skapt nervøse vrak som løp rundt og var livredde for straffen sin. Roald er kjent for sine overraskende sluttpoenger og vidunderlige barnebøker. Dypfryst mener jeg er hans beste novelle.

Gravide Mary Maloney sitter i stuen og venter på sin ektemann igjennom 25 år. Han er enda ikke kommet hjem fra sin stilling i politiet. Da han kommer hjem har hun ikke laget middag fordi de alltid pleier og gå ut på torsdager. Han er sliten og utkjørt som vanlig og blander seg to mørkebrune pjoltere. Han er for sliten til å gå ut, så hun forsøker fortvilet og friste med alskens middag hun kan lage hjemme. Hun påstår nemlig at til tross for at hun ikke har handlet, er fryseren full. Hun kan servere ham i stuen, hvis han er for sliten til og lette på liket. Han feier all matprat til side ved å fortelle at han ønsker og forlate henne, skille seg og forsvinne for godt. Rystet over dette slår hun ham ned med den fryste lammekølla hun holder i hånden. Hun håndterer i grunnen sjokket over hva hun har gjort nokså bra. Etter å ha ringt politiet og anmeldt seg selv, overtaler hun konstablene til å spise middagen hun har tilberedt. Konstablene takker for maten og for muligheten til å lyse fred over en kjær kollegas minne. De forlater Mary i huset og saken blir henlagt, da de ikke kan straffe henne for mord uten mordvåpenet som bevis. For på menyen stod det lammestek..

Les novellen her DYPFRYST