Empo TV

Fikk ALS som 36-åring

Amyotrofisk lateralsklerose (ALS) er en dødelig nervesykdom som angriper de motoriske nervecellene i hjernen og ryggmargen. Den er uhelbredelig, og de som får ALS vil ikke kunne klare å leve lenger enn 3-4 år.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

I fredagens utgave av "Lindmo" møtte vi den tidligere bokseren Nils Arne Morka (36), som ble diagnostisert med ALS i fjor sommer. Sammen med samboeren Karoline Moksnes fortalte han om tiden før han fikk diagnosen, og om hvordan fremtiden kommer til å bli. For en ting er sikkert: Nils Arne kommer ikke til å bli gammel.

Våren 2020 merket Nils Arne at noe var galt. Under en løpetur snublet han flere ganger, og i ettertid ble bevegeligheten og snakkingen sløvete. - Da kjente jeg at jeg fikk gåsehud over hele kroppen, sier Nils Arne om øyeblikket han oppdaget hva slags sykdom han hadde fått. Han oppdaget det selv etter å ha blitt undersøkt av spesialister, og da de møtte legene kunne Nils Arne selv fortelle dem at han hadde fått ALS. Legene bekreftet diagnosen, og Karoline beskriver det som skjedde etterpå slik: - Så knekker Nils Arne sammen. Totalt. Og gråt. Ble helt fortvilet og maktesløs, rett og slett. Hva skal man gjøre? Han knakk sammen, rett og slett. Jeg husker en sånn indre sorg som bare kom fra innerst inne og ut. Det var ikke noen hulking eller noe sånt, det var bare dyp, dyp sorg og smerte.

Da legebesøket var over måtte samboerparet fortelle barna hva som feilet faren deres. For Nils Arne har det vært viktig å kunne så mye som mulig om sykdommen, siden han vil være forberedt på alt. Dette har han gjort ved å finne informasjon på nettet og å snakke med andre personer som har ALS. Han er ikke redd for å dø når den tid kommer, men han er klar over at det er noen ting som er vanskeligere å se for seg. - Jeg tenker på barna mine, og at de kanskje må vokse opp uten en far. Det føler jeg veldig på, da blir jeg lei meg, sier Nils Arne.

Les hele saken: Lindmo, ALS | Bare 36 år gammel fikk Nils Arne diagnosen ALS: – Fikk gåsehud på hele kroppen (nettavisen.no)

Kilder: nettavisen.no, NRK TV

Publisert av: Anders Teslo