Empo TV

Håkon Brusveen er død

Onsdag døde den tidligere skiløperen og sportskommentatoren Haakon Brusveen. Han ble 93 år gammel, og ved siden av å delta i OL ble Brusveen historisk da han i 1963 ble NRKs første ekspertkommentator.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

Håkon Brusveen kom fra Vingrom utenfor Lillehammer, og deltok i to olympiske vinterleker: Under lekene i Cortina d'Ampezzo (Italia) i 1956 kom han på 5. plass på 15 km, mens det ble 4. plass på stafetten, og da han var med i Squaw Valley (USA) i 1960 kom han på pallen i de samme øvelsene: gull på 15 km og sølv på stafetten. Det kan nevnes at da Brusveen tok gull på 15 km fikk han selskap av to andre skilegender: Svenske Sixten Jernberg tok sølvet, mens finske Veikko Hakulinen tok bronsen. Men det var bare så vidt han kom med. Opprinnelig skulle Brusveen vært hjemme under OL, men da han leverte gode resultater like før avreise, var det mange som krevde at han måtte få bli med vestover. Det endte med at han fikk reise til Squav Valley - etter at sportsinteresserte Kong Olav hadde sagt tydelig ifra: "Jeg ser gjerne at Brusveen blir med til Squaw Valley." Brusveens suksess var formidabel, ettersom han ble født med astma og hadde pusteproblemer.

Etter medaljefangsten i 1960 gikk det tre år før Håkon Brusveen ble ansatt i en stilling som frem til da ikke hadde eksistert i NRK: Ekspertkommentator. Hans første oppdrag kom under Holmenkollrennene i 1963, hvor han rapporterte fra løypene med sendeutstyret på ryggen, og fagkunnskapene ble servert til lytterne på bred Vingrom-dialekt. Siste gang han kommenterte under et mesterskap var under ski-VM i Trondheim i 1997, og ved siden av å kommentere langrenn var Brusveen også med på å gjøre Ridderrennet til et viktig idrettsarrangement for blinde og svaksynte; allerede i 1962 var han med som instruktør.

Les hele saken: Gullvinnaren som fekk OL-tur etter hjelp frå Kongen – NRK Sport – Sportsnyheter, resultater og sendeplan

Kilde: nrk.no, boken "Olympiske vinterleker 1924 - 2006", utgitt i 2006 av forlaget Akilles

Publisert av: Anders Teslo