Empo TV

Foto: illustrasjonsbilde Photo by form PxHere

Søvnproblemer?

Read on!

Utallige løsninger og råd finnes mot søvnløshet. Alt fra varme drikker og piller, til kjerringråd og moderne legevitenskap. Det er som med hikke, man må finne den fasiten som passer best for en selv. Men jeg skal allikevel her komme med ett par tips til noe som jeg tror har best mulig sjanse for og fungere for alle. Dette fordi det er en av de mest universelle midler som finnes, og fordi det ikke krever berøring eller preparering av noe slag.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2022 kl 10:20

Det jeg sikter til er såkalte søvn-album. Egne album med musikk, lyder og innehold, spesialdesignet for å få folk til å sovne, på tvers av egen musikksmak og andre sjangere.

Disse er jo i årenes løp blitt svært så godt mottatt som kalorifrie alternativer til allslags teer og varme drikker og inneholder alt fra hvalsang til panfløyte og annen musikk, det være seg klassisk eller annen som er ment å skulle virke beroligende og søvndyssende.

I vår moderne tid finnes det i tillegg en rekke søvnapper, men for å unngå søvnappne (Tok du den?), lar jeg de være og velger isteden i denne artikkelen å konsentrere meg om to eksempler på søvnalbum som til tross for at de befinner seg på svært så ulik side av skalaen, begge har samme intensjon, nemlig å sørge for at du fungerer dagen etter også!

Ett av de mest kjente i nyere tid heter «Sleep Better», og er ett resultat av den britiske elektronikamusikeren og lyddesigneren Tom Middelton, sitt turneliv. Etter utallige søvnløse netter på diverse hoteller etter spillejobber som DJ, begynte han å observere hvordan publikum danset til ulik musikk. Disse turneobservasjoner kombinert med sine egne søvnløse erfaringer som småbarnsfar, resulterte i et søvnverktøy for folk som lider av søvnløshet og insomni. Resultatet ble albumet Sleep Better og finnes både på Spotify, YouTube og TIDAL. Ifølge Tom selv, er det anbefalt å lytte til dette albumet en time før man skal legge seg, og ifølge Tom selv skal den første av totalt åtte låter få deg til å slappe av og slippe alt av bekymringer og stress fra dagen. Deretter vil jeg fange oppmerksomheten din slik at du faktisk lytter ordentlig til neste låt. Sangene er ment å skulle få hjertefrekvensen til å synke og pusten til å gå saktere, og de siste sporene skal faktisk få deg til å stoppe og lytte slik at du faller i søvn.

Dette var et eksempel på hvordan det skal gjøres hvis man er profesjonell og seriøs og ønsker å hjelpe mennesker.

Er man derimot svensk bruker man 45 minutter på å la en visesanger telle sauer til akkompagnement av panfløyte, keyboard og harpe, og gir det ut under tittelen «Sömnproblem? Spela, Somna och Njut!». På forsiden av platecoveret opplyses det om at produktet er reseptfritt, og det advares mot å bruke produktet i forbindelse med bilkjøring.

Jeg trodde lenge jeg hadde anmeldt toppen av isfjellet hva tullete svenske hjelpemidler utgitt på seriøst alvor angikk da jeg skrev om filmserien «Life On Disc» her for en tid tilbake, men neida! Söta Bror overrasker stadig vekk. «Life On Disc» er jo rett og slett som navnet tilsier livet på plate, perfekt for den late, og det samme kan sies om «Sömnproblem». Her får du 500 sauer opptelt i løpet av cirka tre kvarter, hvis du skulle være så lat og energiløs at du ikke en gang gidder å telle sauer selv for å få sove. Eller du kan bruke platen som en måte å komme i gang på! Hvis du etter 500 sauer til stadighet ikke snorker som et villsvin, må du finne deg i å telle videre selv.

Jeg kan jo nevne at jeg kom over denne plata da jeg for første gang i mitt liv, som liten gutt, var på den berømte morobutikken Standard Festmagasinet i Oslo. Jeg ville selvfølgelig ha den, men mamma mente det var bortkasta penger, til tross for at den bare kostet en 50-lapp!

Vi kan jo ta med litt varefakta om den svenske utgivelsen:

Teksten og tellingen av sauene står den svenske visesangeren Ben Olander får.

Musikken er av Dick Lundgren.

For å oppklare litt, heter for øvrig sau får på svensk. Får får forresten ikke får heller, de får lam! Så vet dere det!

Disse platene kan i aller høyeste grad lyttes på, og for å ta den seriøse «Sleep Better» platen til Tom Middelton først, så finner man den her: https://www.youtube.com/watch?v=95LYG15-C3s&list=OLAK5uy_mf3lecWuxeE2-QjsK5w8JhZHqa7N53xjI

Den svenske «Sömnproblem? Spela, Somna Och Njut!» som fårøvrig (Ha-Ha!) er min favoritt, finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=e4TWXeKPrvY&t=200s

Da gjenstår det bare får meg å ønske lykke til og god natt!