Empo TV

"Helsesista" frykter at selvmordstallene kan øke på nyåret

frykter at tiltakene vil gi utslag på selvmordsstatistikken når vi går fra 2020 til 2021.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

- Jeg får meldinger fra folk som sier at de skal holde ut til over jul, men at de ikke orker mer etter det. Januar troner høyt på selvmordsstatistikken fra før, så jeg er bekymret, sier Engvik til TV 2. For noen uker siden ga hun klar beskjed til regjeringen i en video som har blitt sett av over 140 000 på Facebook, en video som også har spredd seg lynraskt i sosiale medier. - Jeg savner at dere tar den norske befolkningens psykiske helse på alvor, og fokuserer mer på det. For hvert tiltak dere presenterer av innstramminger, må dere også presentere tiltak for hvordan vi skal ta vare på den psykiske helsa, sier Engvik i videoen.

Og torsdag tok Solberg henne på ordet, og hadde i regi av regjeringen et digitalt møte om ungdom og psykisk helse. På møtet deltok helseminister Bent Høie (Høyre), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og noen andre aktører som jobber med faget. - Vi må ikke sykeliggjøre helt normale reaksjoner, i en veldig unormal tid, sa statsministeren innledningsvis. Da turen var kommet til "Helsesista", sparte hun ikke på kruttet overfor regjeringsmedlemmene. - Jeg har aldri trøstet så mange barn som jeg har gjort det siste året. Vi hører om skoleflinke barn som har så sterk angst for å ta med seg smitte hjem at de ikke har klart å komme seg tilbake på skolen etter lockdown. Jeg har ropt og slått i bordet lenge nå. Nå er det på tide at dere handler, sa hun.

Etter at møtet var overstått, sa Engvik til TV 2 at hun har hatt et ønske om å få regjeringen med på laget. - Det å ivareta den psykiske helsen er like viktig som å ivareta smitteverntiltakene. Vi kan risikere å miste mange mennesker i alle aldre på grunn av helt andre ting enn korona, sier hun, og legger til: - Vi har allerede mistet alt fra tenåringer til eldre mennesker som ikke har klart dette lenger.

Statsminister Erna Solberg forteller at det gjorde inntrykk å høre de sterke historiene som kom opp på torsdagens møte. - Det som gjør vondt er når ungdom sier at de ikke kommer til å ringe om hjelp, fordi kommunen har stengt døren. Det er vondt å vite at folk som hadde hatt behov for å bli snakket med, blir avvist. Det er viktig å holde tilbudene åpne, sier Solberg.

Les hele saken: Hamret løs mot regjeringen: - Jeg har ropt og slått i bordet lenge nå (tv2.no)

Kilde: tv2.no

Publisert av: Anders Teslo