Empo TV

Hun eller henne?

I Andreas "TIX" Haukelands låt "Ut av mørket", som er den norske versjonen av årets norske ESC-bidrag "Fallen Angel", dukker det opp en liten språkfeil som en språkforsker mener har blitt vanligere med årene.

Publisert:

"Hva kan jeg si, for å få hun til å bli"

Slik lyder første strofe i "Ut av mørket", og det man har bitt seg merke i er ordet hun, ettersom man vanligvis pleier å si "for å få henne til å bli". - Jeg føler meg veldig gammel som som har reagert på det her nå, men jeg har faktisk tenkt over det. Jeg synes det var litt rart at det var lov, sier Tonje Holm Hansen, som i likhet med TIX er i 20-årene.

For å sette det hele på spissen: Hun brukes i subjektsform, mens henne benytter vi i objektsform. Språkforsker ved Universitetet i Oslo, Bente Ailin Svendsen, kaller dette en "språklig endring", begrunner det med at enkelte er usikre på om man skal si hun eller henne. - De bruker ordet de synes er enklest å si eller skrive. Det er ofte den som er vanligst som overtar, sier Svendsen, og fortsetter: - Det hele kommer an på hvilke briller man har på seg når man ser. Om man er en norsklærer, eller om man for eksempel har de flotte brillene til TIX som med speilrefleksen, peiler framtiden av hva som ligger der. Hun sier at TIX gjenspeiler dagens ungdoms språkbruk, og at det også finnes en rekke voksne som har problemer med følgende ord: Nemlig de eller dem.

Politiker og språkviter Daniel Gusfre Ims, som jobber som seksjonssjef i Språkrådet, tror ikke "henne" vil bli byttet ut i skriftspråket. - Hvis man skal se for seg endring i det hele tatt, så kan man se for seg at det blir valgfritt å bruke "henne" som objektsform, sier Ims, som mener at flesteparten av oss er flinke til å skrive riktig når de skriver på bokmål. - De fleste bruker den riktige formen, og da vil den fortsatt bli brukt i mange tiår fremover, sier han.

Les hele saken: Folk bruker subjekts- og objektsform om hverandre – NRK Kultur og underholdning

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo