Empo TV

Ingen prosedyre dersom statsministeren skulle nekte å gå av

i Norge en dag nekter å godta at han/hun tapte valget? Etter stormingen av den amerikanske kongressen onsdag slås det alarm om det norske valgsystemet, som man mener mangler en prosedyre dersom statsministeren nekter å gå av.

Publisert:

- Det som skjer i USA bør vere ein vekkar for våre folkevalde, sier jusprofessor Eirik Holmøyvik til Advokatbladet. Ifjor satt han i valglovutvalget, som la frem en instilling til Solberg-regjeringen. I likhet med resten av verden har Holmøyvik fulgt med på hendelsene i USA, og kommer med en advarsel: - Noreg kan hamne i same demokratiske krisa om vi ikkje gjer endringar i vallova, sier han.

I dag er det slik at den avtroppende statsministeren er den som innsetter den påtroppende statsministeren. Og det er her "bomben" ligger, mener Holmøyvik. - I Noreg har alle statsministrar hittil signert ut, men at ein "statsminister Trump" ville ha gjort det, det er slett ikke sikkert, sier han. Valglovutvalget tar til orde for å opprette et "upartisk og uavhengig organ" til å avgjøre valgresultatet dersom det skulle bli strid om det.

Holmøyvik forteller at det på slutten av 1800-tallet var kløyvinger mellom Høyre og Venstre på slutten av 1800-tallet, og at det i mellomkrigstiden var stridigheter rundt godkjenningen av stortingsvalget. Han før støtte fra valgforsker Dag Arne Christensen ved Norway Research Center i Bergen, som sier følgende: - Vi kan ikkje ta for gitt at den politiske kulturen vi har i dag står seg Då gjeld det å vere budd. I 2010 påpekte det konstitusjonelle ekspertorganet til Europarådet, Venezia-kommisjonen, at det at det er det nyvalgte Stortinget som alene skal kunngjøre valgresultatet, er en svakhet ved det norske valgsystemet. - Noreg har ein sunn politisk kultur, men det er ingen grunn til ikkje å oppgradere det juridiske rammeverket, sier statsviter Kristin Taraldsrud Hoff, som også satt i valglovutvalget.

Det er kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrups departement som har ansvaret for at valgene i Norge går riktig for seg, og at de er frie og uavhengige. - Sjølv om vi har eit sterkt demokrati i Noreg, skal vi ha eit robust system og institusjonar som toler det dersom den politiske kulturen vår skulle bli utfordra, sier Astrup til NRK. Han forteller også at han er sjokkert over stormingen av den amerikanske kongressen, og legger til at vi aldri må ta demokratiet for gitt - ei heller i Norge.

Les hele saken: Noreg er utan vern om statsministeren nektar å gå av – NRK Vestland

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo