Empo TV

Jakten på rus-fenomenet

I den nye dokumentarserien "RUS" studerer programleder Leo Ajkic rusens fordeler og ulemper. Serien, som er laget av Pandora Film og kan sees på NRK 1 fra og med i dag (mandag 18. oktober) og de fire påfølgende mandagene. Den kan også sees i NRKs nett-TV-app.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

- Ta deg gjerne en fest, jeg vet jo hvor digg det kan være. Jeg forstår nysgjerrigheten og dømmer ingen. Men vit helst hva du putter i deg og ta vare på hverandre. Jeg håper og tror at historiene vi forteller i "RUS" en dag kan redde livet til en du er glad i. Eller deg selv, sier Leo Ajkic. I 5 programmer ser han på hva rus og rusmidler gjør med ungdom, og hvordan de bruker det. For hva foregår egentlig bak dørene som ungdom stenger for foresatte og lærere?

Før dokumentarserien ble laget, reiste Pandoras redaksjon rundt om i Norge, der de traff elever fra ungdomsskoler og videregående skoler, der de fikk tilbakemeldinger fra de som hørte på. Det ble i etterkant klart at elevene ville ha et program der det ikke skulle være noen moralsk pekefinger, og at det skulle være gi fakta og nyttig informasjon. Man syntes at både foreldre, politi og lærere kan virke moraliserende og dømmende, mens venner og de som liker rus har en tendens til å skjønnmale bruken av alkohol og annen rus. - Vi vet at samtalene foreldre tar med sine barn om rus kan være livsviktige. Derfor håper vi at historiene i denne serien starter noen åpne samtaler i familien, og gir faktakunnskap på et felt med mange myter og misforståelser, sier regissøren for "RUS", Lasse Gallefoss. Han legger til: - Noen tror kanskje at en serie om fest er mest for ungdom, men om du har barn, barnebarn eller bare kjenner noen unge, så er "RUS" kanskje akkurat det programmet som du bare må få med deg.

Under følger en oversikt over de fem episodene, samt litt om hva hver enkelt episode handler om.

Episode 1 - "Fest": Leo treffer jentene på russebussen Bergen City og guttene på Formen2021, som koser seg på fest. Men for at festen skal gå greit for seg er det et par ting som man bør vite, så Leo drar til Kripos' laboratorium og Rusakutten for å finne ut hva som er farligst. Han treffer også Jens (21), som tok en sjanse som endret livet hans. En sjanse som ikke er av den hyggelige typen.

Episode 2 - "Jens": Leo besøker familien til Porsgrunn-gutten Jens, som døde etter en overdose. Familien vil dele hans historie for at ingen skal oppleve det samme som ham.

Episode 3 - "Bakrus": Hva skjer dersom gårsdagen aldri tar slutt? Leo besøker psykolog Kari Lossius som har behandlet rusavhengige i over 30 år. Han treffer også Halvor, som trodde at han hadde kontroll på kokainfestingen - helt til han ikke hadde det lenger. Nå prøver Halvor å bli rusfri, en reise som går via Mestringshusene på Bolkesjø.

Episode 4 - "Gledesrus": Hva er det som gjør at rus er så populært blant ungdom? Leo ruller videre med Bergens-russen for å se hvordan ungdommene har det når de prøver ut rus, og han treffer sosiolog Øystein Skjælaaen, som har skrevet boka "Meningen med rus". I tillegg går Leo på fleinsopptur med Irmelin og på strandtur med Malin som røyker cannabis. Vi får også et innblikk i debatten om om enkelte rusmidler skal avkriminaliseres.

Episode 5 - "En god flokk": I siste episode møter Leo en 14-åring som har samme fornavn som ham. Leo (14-åringen, journ, am.) er morsom og smart, og han er i faresonen for rus. I samarbeid med Eidanger idrettslag har foreldrene til avdøde Jens startet organisasjonen "Rocketman", som skal gi ungdom et alternativ til rusen. I Flaktveit har man bestemt seg for å gjøre en belastet bydel til et trygt område å vokse opp, og Leo besøker igjen psykolog Kari Lossius, som mener at det viktigste man kan gjøre for å forebygge rusproblemer er å inkludere ungdommer i gode fellesskap. Hva kan vi gjøre dersom vi ser at noen sliter?

Les hele saken: «RUS» - Ny dokumentarserie med Leo Ajkic – Programomtaler (nrk.no)

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo