Empo TV

Ny, lav elektrisk rullestol fra Hønefoss

Hønefoss er for mange kjent som byen hvor Hønefossen renner ut, men Ringerikes kommunesentrum er også hjembyen til rullestolbedriften Nordisk Helse Design AS (NHD), som i disse dager kommer med en ny og -lav - elektrisk rullestol.

Publisert:

Den nye stolen heter LS 300, og utgangspunktet har vært å lage en stol med gode muligheter for å kunne la seg plassere både på førerplass og passasjerplass. - Vi har brukt rundt tre år på å utvikle LS 300. Det har vært et spennende prosjekt drevet fram av vårt utviklingsmiljø innad i bedriften, sier salgs- og markedsdirektør i NHD, Øyvind Braseth. Det kan nevnes at Braseth driver bedriften sammen broren sin, Jan Braseth.

Å lage nye rullestoler tar tid, og brødrene klarte ikke å få meldt på LS 300 til Navs anbudskonkurranse for elektriske rullestoler i denne avtaleperioden. - Men slik er det med utviklingsarbeid. Det er mange detaljer som skal på plass, før et produkt er gjennomtestet og klar for levering. Men LS 300 er nå i produksjon, og vi kan levere stoler på dispensasjon til norske brukere, sier Braseth.

Brødrene Braseth er ingen nykommere når det kommer til rullestolutvikling. Da 1980-tallet gikk mot slutten rullet de første "Balder"-stolene ut; elektriske rullestoler som passet inn i europeiske biler. - Vi lanserte Balder på slutten av 1980-tallet. Utgangspunktet var å utvikle en elektrisk rullestol med lav setehøyde, som kunne passe til bilister med funksjonsnedsettelse, sier Øyvind Braseth.

L3 300 er også en "lav" stol ved at den kan senkes til 30 centimeter setehøyde uten pute. Den kan også heves til 60 meter, også det uten pute. - Lav setehøyde gir problemfri innkjøring i bil, både på fører- og passasjerplass. Dette er særdeles viktig i mindre biler, spesielt hvis sjåføren er høy. Den lave setehøyden gir også ekstra stabilitet for brukere i bil og ved utendørs kjøring. Likeledes at den kan tiltes ved førerplassen, for å forandre sittestilling, sier produktsjef Jan Idar Olsen i Sunrise Medical. Det er de som har ansvaret for at rullestolene fraktes ut i Norden, samt at de står for komplett utvalg av tilbehør for sitting, spesialstyring og omgivelseskontroll.

Det er ikke lett å være leverandør av rullestoler, i og med at man må kjempe for å få fireårsavtaler med NAV, forklarer Olsen i Sunrise Medical. - Selv om produktet ikke kom med på avtalen som nå løper, mener jeg LS 300 er et så spesielt produkt at de som trenger akkurat denne rullestolen, har gode kort på hånden for å benytte seg av dispensasjonsordningen, sier Olsen, som kan vise til at rundt 10 LS 300-stoler er levert til norske bilbrukere. Han legger til: - Men man må ikke glemme at LS 300 også kan ha andre bruksområder, der setehøyden er kan være avgjørende for at stolen fungerer i hverdagen både innendørs og utendørs. For eksempel får du mulighet til å komme nå nær gulvet at du kan plukke opp ting uten hjelp. Muligheten til å kjøre inn under bord og lignende er også viktig.

Les hele saken: «Verdens laveste elektriske rullestol» kommer fra Hønefoss (handikapnytt.no)

Kilde: handikapnytt.no

Publisert av: Anders Teslo