Empo TV

Nye arkeologiske funn i Pompeii

I år 79 etter Kristus ble den romerske byen Pompeii (i dag en del av Italia) ødelagt av lavaen og asken som strømmet ut fra vulkanen Vesuv. Siden da har det vært en rekke utgravinger i byen, og nå har arkeologene gjort et storfunn.

Publisert:

Det de har funnet er levningene etter slaven Marcus Venerius Secundio, og de nær 2000 år gamle levningene inneholder både hvite hår, et delvis synlig øre. - Pompeii slutter aldri å overraske, sier Italias kulturminister, Dario Franceschini, til avisa The Guardian. Funnet blir nå beskrevet som en av de best bevarte levningene som er funnet i Pompeii, og ifølge Sky News viser de første testene at han døde 60 år gammel. Secundios grav ligger ved nekropolis i Porta Sarno, som var en av byens innganger. I følge inskripsjoner ved graven hans, og lese i Pompeiis arkiver, har man dannet seg et bilde av hvem Secundio var. Han skal ha vært en slave og forvalter av Venustempelet, og etter å ha blitt frigjort fra slaveriet begynte han ved Augustales, som var en høyskole av prester som hadde ansvaret for en form for keiserdyrkelse. Det at han ble begravet kan tyde på at han klarte å oppnå en god økonomisk og sosial posisjon.

Ifølge inskripsjoner på en marmorplate som er funnet på toppen av graven, skal det i Pompeii ha vært fremført teaterforestillinger på gresk. - At forestillinger på gresk ble organisert er et bevis på det livlige og åpne kulturelle klimaet som preget det gamle Pompeii, sier Gabriel Zuchtriegel, som er direktør for Pompeiis arkeologiske park, som samarbeider med med European University of Valencia om utgravingene.

Les hele saken: Nye funn i Pompeii overrasker (dagbladet.no)

Kilde: dagbladet.no

Publisert av: Anders Teslo