Empo TV

PREFIXET «SUB»: TIL LANDS, OG TIL VANNS OG I KJEFTEN MED

Foto: PxHere, illustrerende bilde

Det er en kjent sak at et ord kan ha flere betydninger. Dette er særlig utbredt på engelsk der man gjerne har 3 ulike ord å velge mellom, hvis man skal oversette et ord som ikke eier synonymer på norsk i det hele tatt. I dag skal jeg ta for meg et ord som da jeg var liten betydde en ting og bare det, T-Bane. Men la oss før vi kommer så langt, se på hva ordet «Sub» egentlig er. Det er et «Prefix».

Empo TV
Empo TV

Publisert:

Et prefix er et kort ord som settes foran et annet ord, for og igjen kunne lage et tredje ord. Prefixet «Sub» er av latinsk avstamming, og den første og originale bruken av prefixet «Sub» er i navnet Submarine. Dette betyr jo som vi alle vet undervannsbåt på norsk, og består av ordet Sub som betyr under, og marine som stammer fra latin og betyr tilhørende, eller i slekt med havet. Dette navnet ble først tatt i bruk i 1648.

Hopper vi 215 år frem i tid, havner vi i 1863. Da åpner verdens eldste undergrunnsbane i London opp for trafikk. I starten ble den drevet av damplokomotiv som gikk i tuneller under bakken. I dag er t-banen i London kjent som «tuben» eller «The Tube» fordi både tunellene og togene har en svært så sirkelrund og tubelignende form. Men dette er et moderne slangord, det finnes fremdeles de som velger å bruke benevnelsen underground eller undergrunn.

Men tilbake til «SUB», som vi nå har lært at betyr under. I New York City, som har verdens mest berømte t-bane etter Londons tube, så brukes hverken ord som undergrunn eller tube. I USA heter T-bane SUBWAY. Navnet er nokså enkelt forklart: Sub betyr under, og way betyr vei! Altså, en vei som går under. Den er åpen 24 timer i døgnet, og er kjent for sin urenslighet samtidig som sin punktlighet, merkelig nok.

Så over til den siste betydningen av prefixet «SUB». Denne betydningen er egentlig bare en delvis betydning, men jeg tar den med, fordi jeg personlig synes den er den mest interessante.

Det skal dreie seg om MAT! For nordmenn flest er det lett og tro at det er Den Gylne Måke eller McDonalds. Faktumet er at verdens mest utbredte hurtigmatkjede ikke kom til vårt kjære fedreland før så seint som i 1996. Da hadde vi hatt McDonalds siden 1983. Kjeden det er snakk om heter «SUBWAY» og selger nydelige lange, myke bagetter lignende smørbrød. En kjede som hadde sitt opphav i 1965 da Fred Deluca, en ung nyutdannet elev med ambisjoner om å bli lege, lette etter en måte og betale studielånet sitt på. En legekompis av ham Dr. Peter Buck foreslo at han skulle åpne en smørbrødsjappe etter å ha sett en slik åpne i sin egen hjemby og tydeligvis solgte som hakka møkk. De inngikk partnerskap og kalte kjeden Pete`s Subway, inntil 1968 da Pete gikk ut og Subway ble stående.

Hvorfor heter sandwichene SUB`S? Navnet har nemlig eksistert mye lengre enn Subway, og i USA er det minst like mange forskjellige steder som selger slike smørbrød. Avhengig av hvor i USA du kommer fra, er denne typen smørbrød kjent under forskjellige navn, som Hoagie, Grinder, Hero, men mest utbredt er nok SUB.
Historien sier seg at en dag under andre verdenskrig trengte Statens Militære Marineubåtbase hele 500 av disse sandwichene for å tilfredsstille sultne soldater. Personen som ble sendt i vei for å bestille, var utenbys fra og visste ikke hva de ble kalt på folkemunne. Han ba derfor om å få 500 av de Submarine looking sandwiches han hadde spist dagen i forveien. Så SUB er rett og slett en forkortelse for Submarine.

Ergo er ringen sluttet, og vi er tilbake der vi startet!