Empo TV

Rullestolbrukere og svaksynte får ikke utsikt over Arendal fra glassstårnet

Den nye turistattraksjonen i Arendal som er en glassheis kan gi utsikt over hele byen. Men rullestolbrukere og svaksynte får ikke se noen ting. Derimot er den svært farlig. Høye avsatser, trappetrinn og dårlig merking har ført til at Norges Blindeforbund har krevd at dette utsiktspunktet blir stengt. 

Publisert:

Det kommunale rådet for funkjsonshemmede burde vært involvert allerede før prosjektet med glassheisen ble startet, innrømmer styreleder Atle Svendal i det kommunale selskapet Arendal Eiendom. Selskapet har ansvar for alt når det gjelder kommunale eiendommer i byen. Ledelsen i Arendal Eiendom og arkitektene bak glassheisen fikk møte Arnt Holte i Blindeforbundet og Vigdis Lian som opplevde å bli utestengt fra utsiktstårnet i sin rullestol.

– Det vi har fått ut av dette, er å få banket inn i hodet på kommunen at rådet og organisasjonene blir involvert i planleggingen og prosessen. Nå blir vi nok invitert med videre i andre prosesser, sier Vigdis Lavik. Hun har også tidligere kritisert mangelfull tilgjengelighet i Arendal, noe som bidrar til at flere arrangementer under Arendalsuka i praksis stenger grupper av funksjonshemmede ute.

Grunnleggeren og direktøren i arkitektfirmaet, Ole Wiig siar at hvis de hadde valgt et flatt gulv hadde det gått ut over utsikten og alle hadde sett mindre. Trappetinnene er laget for å gjøre utsikten mer spektakulær sier han. Det ugjennomsiktige stålrekkverket er laget slik det er for å fungere også om vinteren. – Med et åpent rekkverk hadde vinden gått rett gjennom, sier han og peker også på hensynet til dem som lider av høydeskrekk. - Nå er spørsmålet hvordan dette kan forbedres, sier han.

Ledelinjene og heisen skal gjøres bedre for synshemmede, sier Svendal og daglig leder Øystein Sangvik. Det blir verre å fjerne trappetrinnene, sier de til Handikapnytt.

Saken er fra Handikapnytt

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen