Empo TV

Skuffet over Sauda kommunes avgjørelse om å ikke gjøre "Dagsturhytta" universelt utformet

I en kronikk i nettavisen Ryfylke skriver kommunestyrerepresentant Øyvind Grassdal (SV) om kommunestyrets avgjørelse om å ikke gjøre "Dagsturhytta" universelt utformet. Hytta er en del av et prosjekt i Rogaland som går ut på at hver av fylkets kommuner skal sette opp en hytte i hver av dem, og med det få et lavterskeltilbud for barn og unge.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

"Formålet er å stimulere til økt fysisk aktivitet hos barn og voksne, men ifølge kommunestyrets flertall skal ikke dette gjelde våre innbyggere med med ulike grader av funksjonsnedsettelse.", skriver Grassdal i starten av artikkelen. Han fortsetter: "SV fikk ikke gjennomslag for å inkludere noe så enkelt og banalt som ordene universell adkomst, Prosjektet er i en tidlig startfase, og lokasjon er enda ikke valgt og ingenting er bestemt. Derfor burde de to enkle ordene universell adkomst tas med videre i planleggingsprosessen. Finnes det egentlig en god grunn til å utelate dem?"

Videre skriver Grassdal: "Se for deg litt større hytter enn det som er på Rondehaugen og Hovlandsnuten - men tilgjengelig for alle innbyggerne i kommunen, eller - nesten alle. Prosjektet startet i gamle Sogn og Fjordane fylke, og ble en stor suksess. Der er det blant annet etablert et lite turbibliotek, det blir arrangert minikonserter ved hyttene, forfatterbesøk, arrangementer for flyktninger, bursdagsfeiringer, samlinger for barnehagebarn med mye mer! Ei dagsturhytte i Sauda vil vil garantert bli en god sosial møteplass for dem som kan nå frem."

Grassdal mener at flere kan falle utenfor dersom "Dagsturhytta" blir bygget uten å være universelt utformet. "Nå kan det bli slik at Olene ikke får være med barnehagen på trolltur til dagsturhytta fordi den elektriske rullestolen ikke kommer frem. Gamle Edgar, som kjenner saudafjellene bedre enn sine bukselommer, må ta til takke med å stå på skipsekspedisjonen og skule ut mot fjellene. Hvorfor skal ikke Sauda kommune klare å lage dagsturhytte med universell utforming når kommuner som Høyanger, Innlandet, Masfjorden (2022) og flere klarer det?"

Mot slutten av artikkelen skriver Grassdal: "Onsdag 03.02.2021 var datoen da 15 folkevalgte unnlot å invitere alle inn i varmen. De tok ikke diskusjonen engang. Det ble bare slik. Kommunestyret hadde muligheten til å skape en unik møteplass for alle - nå blir det dessverre en møteplass for mange. Dette kunne ikke Sauda SV akseptere. Enten bruker Sauda kommunale midler på å lage en møteplass for alle, eller så er det mange andre gode formål å bruke pengene på. Sauda skal være et samfunn for alle, og ikke bare for de fleste!"

Les hele kronikken: “Litt betre kvar dag, berre ikkje i dag” (ryfylke.net)

Kilde: ryfylke.net

Publisert av: Anders Teslo