Empo TV

Sommerleir med mening.

Anita Molvik Muller (43) har arrangert sommerskolen «Sommer med mening i åtte år. Hun har erfaring fra sommerleir for barn med utviklingshemming i Aserbajdsjan for Røde Kors. Sommerleiren arrangeres over fire uker av organisasjonen JOY, som ...

Publisert:

Anita Molvik Muller (43) har arrangert sommerskolen «Sommer med mening i åtte år. Hun har erfaring fra sommerleir for barn med utviklingshemming i Aserbajdsjan for Røde Kors. Sommerleiren arrangeres over fire uker av organisasjonen JOY, som Muller grunnla da hun kom hjem til Bergen.

Organisasjonen får midler fra Bergen kommune og Gjensidigestiftelsen. I samarbeid med Redningsselskapet og organisasjonen Clean Shores. Barna bruker denne dagen på å takle det kolossale, globale problemet: forsøpling av havet. Over åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år, ifølge Verdens naturfond (WWF). Dette utgjør 15 tonn i minuttet. Over en tredel av verdens plastavfall ender ikke opp i et oppsamlingssystem. Kun ni prosent av verdens plastavfall resirkuleres.  

Bergenseren forklarer at hun ikke klarte å slippe tanken på barna i øst. Medfølelsen var for sterk. Det var som om barna bare var stuet vekk. Aserbajdsjan er et land hvor ulikhetene er store, og det var tydelig at de verken hadde ressurser til eller kunnskap om hvordan man tar vare på barn med utviklingshemming. Med denne bakgrunnen ble formålet til JOY tydelig. Tilrettelegging for utvikling og læring for barn med utviklingshemming har i tillegg et eget senter, hvor det arbeides forebyggende for at flere barn med utviklingshemming kan bo hjemme med sin egen familie.

Så ble sommerskolen «Sommer med mening» til, hvor barna gjør aktiviteter som gagner andre. Denne sommeren har barn fra syv til tretten år blant annet løpt solidaritetsløp for barn som ikke kan løpe selv, laget gaver til eldre som bor på sykehjem og lært om matsvinn. Uken ender alltid med en egenprodusert forestilling for foreldrene, hvor barna har laget mat av varer som er gått ut på dato – i tråd med ukens læring.

Et stort høydepunkt for flere er besøk av FN-sambandet, som på en spennende måte lærer barna om miljøutfordringer som vi i dag står ovenfor, forteller Müller og slår fast: – Det er ved å engasjere barn og ungdom til å gjøre en innsats for andre, at vi utdanner en ny generasjon med samfunnsengasjerte hjelpere. Det utgjør en forskjell.

Kilde: Bergensavisen

Les hele saken: Sommerleir med mening

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen