Empo TV

Stor jubel da Norge tok sitt 8. EM-gull

[b]Litt før kl. 19:30 søndag kveld ble det klart at den norske håndballjentene hadde tatt sitt 8. EM-gull i håndball, etter å ha slått Frankrike 22-20 i en spennende finale i den danske byen Herning.[/b] [b]Etter at sluttsignalet lød brøt ...

Publisert:

Litt før kl. 19:30 søndag kveld ble det klart at den norske håndballjentene hadde tatt sitt 8. EM-gull i håndball, etter å ha slått Frankrike 22-20 i en spennende finale i den danske byen Herning. Etter at sluttsignalet lød brøt jubelen løs... og allsyngingen av "Tore Tang" kunne starte.

- Jeg klarer ikke å snakke engang. Det er helt uvirkelig å ha spilt denne kampen. Jeg føler at jeg har drømt! sa Nora Mørk da TV3 snakket med henne etter kampen. - Det er helt uvirkelig etter å ha spilt denne kampen. Jeg føler jeg har drømt!, la hun til. For til tross for tomme tribuner pga. koronapandemien, har årets håndball-EM vært et eneste stort juleeventyr for håndballjentene, med seire i alle gruppekampene + utslagsrundene. Og for Mørk, som har vært igjennom fire kneoperasjoner, smakte seieren ekstra godt. - Det føles nesten ikke ekte. Dette har vært motivasjonen min hele veien. Jeg visste det var mulig å komme tilbake. Jeg er stolt og vil takke alle som har hjulpet meg tilbake. Det er uvirkelig å stå her og ha tatt tilbake tronen, sier hun.

På forhånd hadde man spådd at finalekampen mot Frankrike ville bli spennende, noe den så absolutt ble. Frankrike var først ute av startblokkene, med to scoringer ved Paulette Foppa. Så kom Norge med to scoringer av Veronica Kristiansen, og siden gikk det slag i slag, eller mål i mål, for å si det slik. Da sto det 10-14 i Norges favør. Etter pausen var det Norge som var først til å sette ballen i nettet, men Frankrike ville ikke gi seg. 3 minutter før slutt (i det 57 minutt.) sto det 20-20, etter scoring av Frankrikes Estelle Nze Minko, men så avgjorde Norge det hele - først ved en scoring av Nora Mørk rett etterpå, før Sanna Solberg sørget for 22-20 i det 59. min. Dermed hadde Frankrike ca. ett minutt på å snu kampen, men det var for sent. Med 2 sekunder (!) igjen av kampen fikk Norge et straffekast - som Mørk bommet på, men resultatet var klart: Vi hadde tatt vår 13. mesterskapstittel totalt, og det første gullet siden EM i 2016.

Norges målvakt denne desemberkvelden var Silje Solberg, og da kampen var over hadde hun en redningsprosent på 46. - Det var utrolig moro. Jeg koste meg veldig, med god hjelp fra forsvaret. Det var en tøff kamp, som forventet. Men jeg var godt forberedt, og det var nok i dag, sier Solberg, som til vanlig står i målet til den ungarske håndballklubben Györ.

Småfakta:

  • Norges EM-gull anno 2020 skjedde på dagen 22 år etter at vi tok vår første mesterskapstittel; det skjedde under EM i Nederland i desember 1998, der vi slo Danmark 24-16.

  • Neste år er det håndball VM - først for menn (i Egypt fra 13 - 31. januar) og deretter for kvinner (i Spania fra 2. - 19. desember). Norge er kvalifisert til begge verdensmesterskapene, mens vi må kvalifisere oss til OL gjennom det internasjonale håndballforbundets kvalifikasjonsturneringer for menn og kvinner som begge skal foregå i mars.

Les hele saken: EM-gull til Norge etter nytt finaledrama mot Frankrike – NRK Sport – Sportsnyheter, resultater og sendeplan

Kilde: nrk.no, wikipedia

Publisert av: Anders Teslo