Empo TV

To år siden terrorangrepet mot Al-Noor-moskeen

to år siden den norske terroristen Philip Manshaus skjøt og drepte søsteren Johanne Zhangija Ihle-Hansen, for deretter å angripe Al-Noor-moskeen i Bærum. I en kronikk i VG skriver Hawa Muse og Henrik Syse (hhv. daglig leder og styreleder i Stiftelsen 10. august), Unn Dahlen (Gjensidigestiftelsen) og Lisbeth Hammer Krogh (ordfører i Bærum) om hva som førte til at Manshaus utførte angrepet.

Publisert:

"Noen vil beskrive hendelsen 10. august 2019 som en familietragedie, en fortelling om en ung forvirret gutt som drepte sin søster Johanne Zhangija Ihle-Hansen og angrep den lokale moskeen. Andre vil gå så langt som til å si at angrepet i Al-Noor-moskeen var mislykket og latterliggjøre gjerningsmannen for å være en taper som "Ikke greide det". Disse perspektivene underslår at gjerningsmannen helt klart gjennomgikk en høyreekstrem radikaliseringsprosess, og at selv PST mottok en bekymringsmelding om akkurat det.", skriver kronikkforfatterne innledningsvis. De fortsetter med å skrive: "Terrorangrepet i Bærum var dessuten ikke "mislykket". Angrepet bidro til å terrorisere og spre frykt i samfunnet, spesielt i moskemiljøer over hele landet. I 2019 falt Eid-feiringen på den 11. august, en høytid der flere hundre normalt samles til bønn i Al-Noor. Dersom angrepet hadde funnet sted noen timer senere, kunne hendelsen 10. august vært på størrelse med antall drepte 22. juli, om ikke enda verre."

Videre skriver kronikkforfatterne: "Angrepet på moskeen og drapet på Johanne er begge utslag av rasistisk ideologi og utgjør en form for anti-demokratisk terror. Terrorhendelsen 10. august 2019 må derfor få en sentral plass i folks bevissthet og hukommelse på linje med terrorangrepet 22. juli 2011 og drapet på Benjamin Hermansen 26. januar 2001 - og andre terrorhendelser verden over. Uansett om det er hatefull rasisme, ekstrem nasjonalisme eller annen religiøs eller politisk ekstremisme som ligger til grunn, er den underliggende tanken den samme: at noen må stenges ute fra samfunnet, og at de universelle menneskerettighetene skal angripes. Det må vi stå samlet mot, uansett hvilket politisk parti eller livssyn vi tilhører."

Les hele kronikken: https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/MLnWPo/to-aar-etter-baerums-terroren-vi-maa-staa-sammen-mot-ekstremismen

Kilde: vg.no

Publisert av: Anders Teslo