Empo TV

USA og Russland forlenger atomvåpen-avtale

Onsdag ble det klart at atomavtalen START, som ble inngått mellom USA og Russland i 2010, videreføres med med 5 år. Dersom avtalen ikke hadde vært forlenget, ville verden ha risikert å fått et nytt atomvåpenkappløp.

Publisert:

Ny-START-avtalen ble inngått i 2010 mellom de daværende presidentene i USA og Russland - Barack Obama og Dimitrij Medvedev. Den begrenser antallet atomstridshoder til 1550 og atombærende raketter fly til 700 i hvert av landene, og i tillegg var landene enige om en rekke tiltak som skulle gjøre det vanskelig å bryte avtalen. Men siden har kampen for en atomvåpenfri verden haltet:

  • I 2019 trakk USAs daværende president Donald Trump og Russland seg fra INF-avtalen, som omhandlet mellomdistansevåpen. Begrunnelsen var at Russland bygget en base sør i landet, noe som har blitt avvist fra russisk side.

  • I 2020 trakk USA seg fra Open-Skies-avtalen, som gjorde det mulig for både Russland og USA å foreta overflyvninger for å kontrollere motpartens installasjoner. I januar ga Russland beskjed om at de trakk seg fra den samme avtalen.

Et tema som har gått igjen i atomvåpen-diskusjonen er Kinas voksende militære styrker. USA har ment at Kina bør komme med i avtalen, men dette har både russerne og kineserne avvist.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skriver i en pressemelding at han glad for at USAs nåværende president, Joe Biden, har sagt ja til å forlenge START-avtalen. - Verden må ikke ende opp i en situasjon der vi står uten en avtale om begrensning av atomvåpen, sier Stoltenberg, og understreker at forlengelsen må være starten på en prosess der man styrker kontrollen på atomvåpnene.

Les hele saken: Start-avtalen forlenges – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Kilde: nrk.no, aftenposten.no

Publisert av: Anders Teslo