Empo TV

Vi er en glemt gruppe, sier Marna Olin Helland

Hun har en nevromuskulær diagnose som blant annet gjør henne utsatt for lungebetennelser og bronkitt, fordi det er vanskelig for henne å hoste. I forrige uke skrev hun et debattinnlegg  i Handikapnytt der hun følte seg redd og usynlig. Hun skrev at hun selv måtte finne ut hvor hun sto i vaksinekøen og at verken fastlegen eller Folkehelseinstituttet kunne svare på hvor hun var plassert. – Hadde jeg fått korona ville jeg dødd, skrev hun.

Publisert:

Videre skriver hun:– For meg virker det som om veldig få kjemper for at vi yngre i risikogruppene skal bli prioritert i vaksinekøen. Vi har ikke noen fagforening i ryggen og ikke har vi noe å true med. På grunn av risikoen har Helland valgt å isolere seg som best hun kan og går bare ut av toromsleiligheten i sentrum av Bergen til bakgården for å få frisk luft. Men å isolere seg helt er umulig da hun er avhengig av personlige assistenter hele døgnet. – Hvis assistentene blir syke har jeg et stort problem. Jeg er like avhengig av mine assistenter som man er av helsepersonell på sykehjem, men personlige assistenter står ikke på prioriteringslista til FHI. Har de glemt hvor viktige de er?

Handikapnytt spør Folkehelseinstituttet om personlige assistenter for personer i risikogruppene skal prioriteres og i så fall hvor på lista?Personlige assistenter er ennå ikke plassert inn. Dette kommer vi tilbake til snart, skriver overlege ved områdeledelsen for smittevern, miljø og helse hos Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland til Handikapnytt i en e-post.

Marna Olin Helland reagerer på at de ikke har satt personlige assistenter for personer i risikogruppene. -Siden de har satt helsearbeidere i gruppe 2, burde det jammen meg begynne å plasserer asistenter også. Jeg skjønner ikke at de ikke har prioritert assistenter ennå. – Personlige assistenter blir sett på som helsefagarbeider for å prioriteres i testing og med smittevernutstyr, men altså ikke når det gjelder vaksine. Hvordan kan de plutselig ikke være i den kategorien? Nei, det er alt for dårlig, sier Helland.

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik, sier hun godt forstår frustrasjonen til Marna Olin Helland. – Det er klart det er frustrerende å måtte vente. Det tror jeg vi alle føler på. Samtidig er det først nå fastlegene har begynt å gjøre vurderingen av hvem som er i økt risiko på grunn av underliggende sykdommer og ikke alder, sier Brandvik. Hun understreker også at Helland ikke er alene om å mene at de yngre i risikogruppene må prioriteres. – Vi i Norges Handikapforbund har spilt inn til myndighetene at det er en nødvendighet at de som har en økt risiko kommer frem i vaksinekøen. Myndighetene har vurdert at alder, for en del, er viktigere enn andre underliggende sykdommer, og vi stoler på myndighetene i den vurderingen, sier Brandvik.

Saken er fra Handikapnytt.no

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen