Empo TV

Frykter russisk invasjon av Ukraina

100 000 russiske soldater nærmer seg den ukrainske grensen

I de siste månedene har man spekulert i om Russland, under ledelse av den stadig mer autoritære Vladimir Putin, flyttet det som kan minne om en invasjonsstyrke på 100 000 soldater mot grensen til Ukraina.

Publisert:

Måned for måned har frykten for hva som kan skje i Ukraina økt. I november gikk landets president, Volodymyr Zelenskyj ut og forklarte at man fryktet at et russiskstøttet kuppforsøk var i emning. Nå frykter man at Ukraina skal invaderes. - På ukrainsk side frykter man en større offensiv. Enten at russerne forsøker å ta hele landet, eller hele den østlige regionen, helt frem til elven Dnepr, sier Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspilitisk Institutt (NUPI) til VG. Dnepr-elven renner gjennom Kiev, som er hovedstaden i Ukraina.

Fredag 17. desember ble det klart at Putin hadde fremmet krav om at Nato-landene må trekke styrkene sine ut av landene som grenser til Russland, samtidig som all militærhjelp til Ukraina må skrinlegges. Kravene blir fremsatt i to nye sikkerhetsavtaler - en som Russland håper å inngå med USA, og en som de håper at Europa skal godta. Dersom avtalene blir godtatt, må Nato reversere 25 års militær integrering med medlemslandene i øst, og at USAs nærvær i Europa svekkes. Kilder i Nato forteller at det er uaktuelt å gå med på Putins krav, men at man kan diskutere hva som kan gjøres annerledes. Tirsdag fortalte den ukrainske presidenten at han er "klar til å møte Russland i et hvilket som helst format" og la til at "Ukraina er klar til å implementere det vi har gått med på". Uttalelsen er et svar på en telefonsamtale som Vladimir Putin og Frankrikes president, Emmanuel Macron, som fant sted samme dag. Der ble det snakket om mulighetene for å avholde et nytt toppmøte i "Normandie-formatet" (en plattform som består av Russland, Frankrike, Ukraina og Tyskland for å løse konflikten i øst-Ukraina), men dette avhenger av de ukrainske myndighetenes steg mot å innføre Minsk-avtalen.

Godzimirski sier at det er to syn på hvorfor Russland er så aggressive: Det ene er at Russland går kraftig ut, for å kunne ha noe å gå tilbake på. Det andre er at Putins hjemland føler seg truet av at Ukraina søker seg mot EU og Nato. - Russland kom med en ny sikkerhetsdoktrine i sommer, som handler mye om at Russland må svare på trusler fra EU og Nato, sier han På spørsmål fra VG om Putin mener alvor, eller om dette bare er et forsøk på å vise styrke på hjemmebane, svarer Godzimirski: - Det er ikke godt å si. Noen mener at russisk utenrikspolitikk kun handler om å avlede oppmerksomhet fra politisk misnøye og styrke regimets legitimitet, ved å spille på ideen om at Russland er omringet og truet av Vesten. Han legger til: - Men samtidig føler Russland at de taper innflytelse over Ukraina. De har forsøkt å presse Zelenskyj til å samarbeide tettere i det bilatterale forholdet, men har ikke fått det til.

Les hele saken:

VG.no: Krisen ved Ukraina-grensen: Dette vil Putin oppnå

Kilde: vg.no