Empo TV

FHI med 5 gode nyheter - men Høie frykter en tredje smittebølge

Folkehelseinstituttet (FHI) har kommet med fem gode nyheter, men helseminister Bent Høie (Høyre) frykter at en tredje smittebølge lurer i det fjerne.

Publisert:

- Dette kan være begynnelsen på en tredje bølge, der den muterte og mer smittsomme virusvarianten raskt vil dominere, sa Høie under en pressekonferanse tirsdag. Han minnet om hvordan den tredje bølgen har slått til i flere land, men FHI kunne også fortelle at det har kommet en serie gode nyheter når det gjelder vaksiner.

  1. England og Israel med vaksinenytt

For tiden kommer det lovende resultater fra både Israel og Storbritannia om at effekten av landenes vaksinasjonsprogram gjør at færre blir lagt inn på sykehus. - Det er betryggende, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NRK. Videre har Storbritannias statsminister, Boris Johnson, tilbudt å ta større ansvar for flere kamper under sommerens fotball-EM, som skal arrangeres i 12 land fra 11. juni - 11. juli.

2. Kan man dra på utenlandsreise til sommeren?

Mye må skje dersom det skal bli aktuelt med utenlandsreiser, men dersom ting går som FHI håper på, kan du allerede før sommerferien sette deg på flyet. - Etter hvert vil man åpne grensene og få normal turisttrafikk. Og alt som har med sosiale møter å gjøre. Det kan skje i slutten av mai, uten at jeg kan være helt sikker på det, sier FHIs smitteverndirektør, Geir Bukholm, til VG. Camilla Stoltenberg sier til NRK at EU gjør det de kan for at flere skal få reise, og på spørsmål om hvordan utsiktene er for årets sommerreiser, sier hun: - Vi er ganske optimistiske, men vi er samtidig opptatt av å formidle at det fremdeles er usikkerheter. Det gjelder både med tanke på vaksineleveranser utviklingen av pandemien og særlig da hvordan vi takler nye virusvarianter.

3. Flere vaksinedoser

Tirsdag 02.03. var det satt nær en halv million vaksinedoser i Norge, og så langt er kun 3 prosent av befolkningen fullvaksinert. FHI mener imidlertid at farten på vaksineringen kan skrus opp i den nærmeste tiden. - Vi ser mer optimistisk på vaksineleveransene fremover. Og vi har tro på at vi særlig i mai og juni får store leveranser som gjør at vi i løpet av to måneder vil ha vaksinert svært mange. Men også før mai vil vi ha betydelig større leveranser enn vi har hatt hittil, sier Stoltenberg. WHO har varslet at de vil levere 237 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen til 142 land i slutten av mai.

4. Vil forlenge tiden mellom første og andre dose

FHI ser nå på muligheten for å forlenge intervallet mellom første og andre dose av de såkalte mRNA-vaksinene, f. eks. Pfizer. Det betyr at flere vil bli stukket i armen tidligere enn antatt. - Nå er det tre ukers intervall som gjelder for Pfizer-vaksinen. Ved å forlenge det, vil vi kunne gi flere mennesker en beskyttelse ved hjelp av første dose alene før man begynner å sette andre dose, sier Stoltenberg. Ifølge FHI-lederen ser flere land på denne muligheten, og når det gjelder AstraZeneca-vaksinen kan vente i 9 - 12 uker før man setter dose nr. 2.

5. Mener eldre beskyttes bedre av Astra Zeneza-vaksinen

Og når vi snakker om AztraZeneca-vaksinen ser FHI nå på muligheten for at den kan gis til personer over 65 år. - Det vil være avgjørende for hvor raskt vi vil kunne klare å vaksinere alle ned til 65 år. Det var få data om AstraZeneca-vaksinen da den ble godkjent, og svært få for gruppen over 65 år. Men nå ser vi analyser fra Storbritannia som tyder på god effekt også i den gruppen, sier Stoltenberg. Tidligere har FHI sagt at de i risikogruppene under 65 år ikke bør få Astra/Zeneca-vaksinen, ettersom effekten av Pfizer/Biontech-vaksinen og Moderna-vaksinen er høyere.

Les hele saken:

Høie frykter tredje bølge, men FHI har fem gode nyheter – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo