Empo TV

Filmanbefaling

Freddy got fingered

Kultfilm fra 2001, svart komedie

Foto: Hentet fra Det store norske leksikon

Foto: Hentet fra Det store norske leksikon

Når det kommer til filmer som beskrives som teit og uintelligent, er det spesielt en film som skiller seg ut. Den svarte komedien fra 2001, Freddy got fingered, ble kåret til å være en av de verste filmene fra dette året.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.01.2022 kl 15:54

Filmen er skrevet og regissert av Tom Green, en komiker som er mester i sjangeren gross out.
Han er beryktet for denne type humor. I sangen «The real slim shady» refererer Eminem til filmen der han rapper, «det er ok for Tom Green å ligge med en død elg». Selve sangen blir brukt i rulleteksten til filmen.

Men tilbake til selve filmen der Tom Green spiller Gordon, kalt Gord, en ung mann som er tegneserieskaper. Hans drøm er å få en kontrakt slik at han kan produsere sin egen animerte tv serie med dyr som hovedrolle. Han forlater foreldrenes hjem for å finne lykken og drar til LA. På veien stopper han innom en gård for å gjøre en ting med en hest. En drøy scene som jeg ikke ønsker å beskrive, men som du selv kan se.
Hans forsøk på å bli animatør går rett vest. Tegningene hans begrunnes som figurer med mangel på personlighet. Han blir fortalt at for å bli bedre til å lage tegnefilmer må komme seg på innsiden av dyrene. Dette tar han bokstavelig og går rundt ikledd en død hjort for så bli påkjørt av en truck. Etter det drar han tilbake til sine foreldre.

Filmen skifter her fokus fra tegneseriene til Gord sin familie. Vi får se hvordan de håndterer sin eksentriske sønn. En av de mest kjente scenene er ikke drøy, bare sær. Det er at Gord har hengt opp pølser i snører og spiller piano med refrenget «daddy do you want some sausage?»
Hvorfor filmen referer til Freddy når det handler for det meste om Gordon kan man spørre seg om. Freddy er Gord sin yngre bror som ender opp med å bli et offer for hans valg.
Mye av humoren er hvor uventet det alltid er. Filmen blir derfor ikke forutsigbar og byr på konstante overraskelser.

Den har fått nytt liv med å bli en kultfilm. I tillegg er den kalt tidenes trollfilm. Grunnen er at Tom Green gjorde den dårlig med vilje.
Hvorfor gjøre noe dårlig med vilje, det er et godt spørsmål! Det kan bli sett på som bortkastet tid og penger, men her vil jeg argumentere for at han har klart å lage noe som er så i sin egen stil at jeg finner det til å funke. Dette er filmen som er så dårlig at den blir bra, egen særklasse.