Empo TV

Hvem var Jim Henson?

James Murray «Jim» Henson ble født den 24. september 1936. I 1955 startet og opprettet Jim Henson det som skulle bli The Muppets, et ord han skapte ved å sette sammen ordene «puppets» og «marionette». 

Publisert:

Jim Henson var, som også undertegnende, faktisk, alltid vært interessert og facinert i TV (fjernsyn) og hvordan det fungerer, og han hadde hele livet hatt lyst til å jobbe innen TV eller film. En dag så han en annonse i avisen som spurte etter dukkeførere til et nytt TV-program. Jim lagde noen dukker, og dro på audition, og fikk jobben. Denne første TV-serien ble «Sam & Friends», og gikk på en lokal-TV-kanal, WRC-TV, i Washington D.C. i seks og et halvt år. Det tok ikke så veldig av, og ble kun sett av lokale TV-seere i området. Etterhvert begynte Jim Henson å lage lokale reklamefilmer i Washington D.C. for Wilkins Coffee og andre Wilkins-produkter, som Wilkins Tea. Jim lagde 179 reklamefilmer for Wilkins coffee. Reklamefilmene ble såpass suksessfulle at flere andre produkt-arbeidere ville ha Muppets til å reklamere for dem også. Kort sagt, Jim lagde til sammen rundt 366 reklamefilmer for 19 forskjellige firmaer. 

Dukkespiller Frank Oz begynte å jobbe med Jim Henson i 1963, og skapte flere karakterer sammen med Jim. Jim og Frank jobbet sammen i 35 år. Også med på laget kom Jerry Juhl, som begynte som dukkespiller, men gikk over til å bli manuskript-forfatter for nesten alle Muppet-produksjoner i også 35 år. Etterhvert ble det et stort firma, med hoved-dukkeførerene Jerry Nelson, Frank Oz, Richard Hunt, Dave Goelz. 

Når jeg skal nevne hovedkarakterene dukkeførerene har, så blir det ikke så mange, men husk at Muppet-produksjoner har en haug med Muppet-skapninger som blir brukt én eller to ganger også. Disse engangs-karakterene er dukker som er helt plaine, som man kan bytte ut neser, øyne og parykker på. Et fellesnavn for disse dukkene er Anything Muppets i Sesame Street-verden, og Whatnots (https://muppet.fandom.com/wiki/Whatnots) i Muppet Show-verden

I 1968 ville den Amerikanske TV-produsenten Joan Ganz Cooney lage et TV-program for barn, som kunne lære barn om alt mulig, alt fra farger, tall, former, alt mulig. Så hun fant opp Sesame Street. Joan hadde sett Jim Henson’s reklamefilmer, og synes de var artige, og ville ha med The Muppets på programmet, så hun kontaktet Jim Henson, og spurte om han ville være med på laget, og det  ville han gjerne. Sesame Street hadde premiere 10. november 1969. De var i Sesong 21 når Jim Henson døde. Sesame Street er nå i Sesong 51.

Humoren i de gamle reklamefilmene og alle TV-spesialene og programmene Jim Henson lagde var mye voksen-relaterte med humor som voksne forsto. Plutselig ble han sammenliknet med Muppets som for barn. Jim Henson ville fortsette å lage Muppet-serier for voksne, eller hele familien, og ikke bare kun for barn. Han prøvde hele tiden på det, men fikk avslag gang på gang. I 1976 lagde Jim Henson to piloter for The Muppet Show. Etter denne piloten sa TV-produsent Lord Lew Grade «ja», og bestilte serien, og innspillingen for sesongen kunne starte. Avtalen som ble inngått var at hvis The Muppet Show skulle produseres, måtte det spilles inn i England, ikke USA. Det ble en deal.

I 1990 startet Jim Henson en avtale med Disney om å selge The Muppets til Disney, så Jim selv kunne fokusere og lage andre typer TV-og-film-prosjekter. Han var tross alt bare kjent for The Muppets, men han ville lage noe mer. Jim Henson lagde fantasi-filmene The Dark Crystal i 1982 og Labyrinth i 1986, TV-serien The StoryTeller i 1987 og var produsent på filmen The Witches i 1990, så han hadde jobbet med andre ting enn The Muppets. Dette ville han fortsette med. Jim ville ikke lenger være businessman for The Muppets, så han ville selge det til Disney, men fortsatt likevel ha ansvaret for karakterene sine der. Men dessverre bare dager før salget, døde Jim Henson brått og uventet den 16. mai 1990 av bacterial streptococcus toxic shock syndrome.

Etter dette har barna til Jim Henson tatt over companiet, mens The Muppets er nå eid og styrt av Disney, og Sesame Street-Muppets er styrt av Sesame Workshop.

Skrevet av Elias Veine Wiig