Empo TV

"Håp" er Norges Oscar-kandidat

Den norske filmen "Håp", med Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård i hovedrollen, har blitt plukket ut til å være Norges kandidat i Oscar-kategorien "Beste internasjonale film". - Dette er eit prosjekt som eg eigentlig ikkje ønskja å gjennomføre, men historia tvang seg på, sier filmens regissør, Maria Sødahl.

Publisert:

"Håp" handler om Anja, som lille julaften får beskjed om at hun ikke har lenge igjen å leve. Hva skjer da med forholdet mellom henne og samboeren Thomas? - Eg trur det som er så spesielt med den, er at det er en veldig usentimental krefthistorie, som eigentleg er ei litt annleis kjærleikshistorie, sier Sødahl. Kjersti Mo, som er direktør for Norsk filminstitutt, var en av de som bestemte at "Håp" skulle være Norges Oscar-kandidat, og hun mener at filmen gir et sterkt inntrykk uavhengig om man har slitt med alvorlig sykdom eller ikke. - Filmen handlar om livet, kjærleiken og håpet - og er ei universell historie som skapar ein emosjonell respons. Den har fantastiske skodespelarprestasjonar, er vakkert fortalt og har ein sterk nærvær.

Det var tre kandidater som var med i sluttspurten om å bli Norges Oscar-kandidat: fiksjonsfilmene "Disco" og "Håp", samt dokumentarfilmen "Selvportrett". Og dersom Maria Sødahls film går av med seieren under Oscar-utdelingen, vil det være positivt for norsk film, sier Mo. - Det ville vere eit kjempe-statement og sette Norge på kartet. Både i Europa men også med tanke på den store marknaden i Nord-Amerika, sier hun.

Men før vi kommer til Oscar-utdelingen, som til neste år er planlagt å avholdes søndag 25. april, er det klart for European Film Awards, som i år blir arrangert som et streaming-event med hovedsete i Berlin. Her er "Håp" nominert i klassen for beste regi, mens Hovig er nominert i klassen for beste skuespiller. Det europeiske svaret på Oscar-utdelingen avholdes i perioden 8 - 12. desember.

Les hele saken: https://www.nrk.no/kultur/filmen-hap-er-noreg-sin-oscar-kandidat-i-kategorien-beste-internasjonale-film-1.15240762

Kilde: nrk.no, europeanfilmawards.eu, wikipedia.org

Publisert av Anders Teslo