Empo TV

Tilrettelagt skolevei for svaksynte i Vadsø

Nå håper en nordnorsk kommune at flere kan tilrettelegge gangveiene for blinde.

Publisert:

I Vadsø kommune besluttet man for en tid tilbake å tilrettelegge skoleveien, slik at det skulle bli for at synshemmede Solveig Larne (7), som er synshemmet, skal få en lettere hverdag. Man håper nå at hun kan klare å gå alene til skolen i fremtiden - og at veien kan være et eksempel for andre. - Det er kjempeviktig for Solveig at hun kan gå ute i Vadsø uten å måtte leie noen i hånden. Og for oss som foreldre betyr det mye at hun har mulighet til å være mer selvstendig, sier Solveigs mamma, Elin Larne. Det eneste Solveig klarer å se er lys og sterke farger. Derfor har kommunen satt opp røde stolper langs skoleveien, mens man har lagt ned såkalte ledefliser i bakken i kryss og gangfelt. For å orientere seg bruker hun en metallstang for å kjenne etter om hun går på en gangvei eller krysser en gate. I veikryssene har det blitt satt inn lyssignaler som skal varsle bilistene at det er fotgjengere på vei.

Solveigs tilrettelagte opplevelse begynte allerede i barnehagen, da inne- og uteområdene ble tilpasset slik at hun kunne leke med de andre barna. I følge Elin har dette gjort at datteren hennes er vant til å være i fysisk aktivitet.

Det er Statped og Vadsø kommune som sammen har forbedret samferdselstilbudet for Solveig og andre svaksynte. Rita Bakke, som jobber som spesialpedagog i kommunen, sier at dette er tilrettelegging som mange får glede av. - Solveig er ikke alene, det er flere barn og voksne i kommunen med ulike synshemninger og handikap, sier Bakke. Og med tiden vil Solveig sakte men sikkert lære seg å gå til skolen på egenhånd. - Du ser hun øver seg. Tilretteleggingen gjør at hun kan gå mer selvstendig enn hun ellers ville ha gjort, sier Larne.

Les hele saken:

NRK.no: https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/tilrettelagt-skolevei-gjor-at-solveig-kan-ga-til-skolen-1.15176726 ">Her kan sterkt svaksynte Solveig (7) gå til alene til skolen

Publisert av: Anders Teslo