Empo TV

ADD - hva er det?

De fleste av oss kjenner til diagnosen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), men diagnosen ADD er det få som kjenner få til. En som nå forteller at hun har ADD er artist Tomine Harket.

Publisert:

- Det er en "attention deficit disorder", så det går utover oppmerksomheten min. Jeg blir lett distrahert, og det kan være vanskelig å følge med i samtaler, høre på foredrag og lignende, sier Harket, og hun har selv mistenkt i lengre tid at hun har diagnosen. - Jeg har lenge trodd at det er noe jeg har, men har aldri gått inn for å få svar på det, fordi det ikke er noe som ødelegger hverdagen min. Det påvirker meg jo, og er slitsomt, men det er jo ikke noe jeg ser på som farlig eller såpass ødeleggende at jeg trenger medisiner for eksempel, sier hun videre.

Men hva kjennetegner egentlig ADD? Kort fortalt inngår ikke hyperaktivitet som en del av sykdomsbildet, og dermed er vanskeligere å fange opp den eller de som har sykdommen. Mer spesielt er at mange ikke skjønner at ADD er en sykdom, og konsekvensen er at de som har ADD ikke blir fulgt opp på en forsvarlig måte. Noen lærer seg egne teknikker for å mestre plagene, og å holde sykdommen i sjakk.

Les hele saken: Tomine Harket: - Har fått påvist diagnose (dagbladet.no)

Kilde: dagbladet.no, adhdnorge.no

Publisert av: Anders Teslo