Kontakt
Illustrasjonsbilde Foto: OpenAI / Dall-E
Siden 2013 har Norge hatt en lov om universell utforming av nettsider. Kommunene i Viken var de dårligste til å ha universelt tilgjengelige nettsider. Da forskerne fra NTNU studerte kommunale og fylkeskommunale nettsider var ingen av de feilfrie.
Birgitte Falck-Jørgensen
Redaksjon
Publisert: 11.09.2024 kl 14:37
Forskerne i Gjøvik, ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) ville undersøke hvor tilgjengelige kommunenes nettsider er for innbyggerne. Malen de brukte hentet kravene fra en internasjonal standard. De ønsket å finne ut hva de vanligste bruddene på kravene til tilgjengelighet på kommunale nettsteder var. Hvor mange av kommunenes nettsteder som er tilgjengelige for personer med nedsatt funksjonsevne. De vil finne ut hvilke internasjonale krav som var brutt og må rettes på.
Forholdet mellom antall innbygger i den enkelte kommune og tilgjengeligheten på nettstedet. Ingen nettsider var feilfrie var konklusjonen. Testene ble gjort i 2022. Både kommunale og fylkeskommunale nettsider ble undersøkt. Feilene som ble oppdaget rammer særlig synshemmede besøkende til nettsidene. Årsaker til at kravene om universell utforming ikke overholdes.
Blant feilene var: Lav kontrast i tekst og bilde var den vanligste feilen. Tomme lenker og misvisende overskrifter. Menyvalg som ikke hadde en god forklaring på hvor de ledet og ble uforståelige for synshemmede med skjermleser. I tillegg manglet ofte et alternativt format på visuelle elementer slik at synshemmede ikke får samme tilgang til informasjonen i det visuelle elementet. Rett og slett mangel på synstolking. I en kronikk på forskning.no skriver forskerne at kommuner med færre innbyggere hadde flere feil enn folkerike kommuner. De ansatte som har ansvar for nettsider, manglet kunnskap om IKT og design. De hadde også for lite bevissthet om universell utforming.
Som tiltak for bedre manglende universell utforming av kommunale og fylkeskommunale nettsider foreslår forskerne et felles mal-verk for nettsider. Slik kan de kommunale nettsidene bli gjenkjennelige i struktur på tvers av kommunegrenser. I tillegg til at malene er universelt utformet. Dette vil være en stor besparelse og øke tilgjengeligheten for flere, mener forskerne bak undersøkelsen.
Saken er fra Bufdir.no: Ingen norske kommuner har nettsider som er universelt utformet
Les også: Folkehøyskole mangler finansiering til universell utforming Med rullestol i Jotunheimen / Universelt utformet turvei får pris Utsiktspunktet ved Fløyheia i Arendal skaper debatt / Mener at utsiktspunktet ikke er universelt utformet