Empo TV

Gjør døren høy...

- uten at det skal gå utover hyggen.

Publisert:

- Det er viktig at folk vasker hendene, og hvis de vil sette seg, må de bruke de fremste benkene i kirken, sier Sanna Margrethe Nes (15), som har Downs syndrom. I sommer har hun hatt jobb som kirkevert i Østre Fredrikstad kirke på tirsdager og torsdager, og snart skal hun konfirmeres i Rolvsøy kirke, som nordøst for sentrum. - Det er trygt og godt å være her. Jeg blir glad når det kommer så mange mennesker hit, jeg tror de også kjenner litt ekstra trygghet i kirkerommet. De kikker rundt på de fine tingene, og noen setter seg og tenker litt, og kanskje ber de en bønn, sier Sanna. Regelverket sier at man må ha fylt 18 år for å jobbe som kirkevert, og grunnen til at Sanna får lov til å jobbe i kirken er fordi hun har med seg en personlig assistent. Hver dag sykler Sanna og assistenten fra Rolvsøy til Gamlebyen, en tur som er 2 mil lang.

For å holde orden på hvor mange som besøker kirken, er Sanna utstyrt med et telleapparat som hun må trykke på hver gang noen kommer inn. - I dag tror jeg det blir minst to hundre på besøk, sier hun. Når Vårt Land spør henne om hun får mange spørsmål fra kirkegjengerne, svarer Sanna: - Ja, noen ganger. Jeg vet jo ikke alt om kirken, men i våpenhuset er det mange plakater med hele historien om kirkebygget. Noen ganger snakker jeg med folk om kristendommen. Jeg har jo vært mye i kirken og har lært litt på skolen - om både Det gamle og Det nye testamente.

Sannas mor, Karianne Hjørnevik Nes, er seniorrådgiver i Borg Bispedømme, og har hjulpet Sanna med å få sommerjobb i Østre Fredrikstad kirke. - Situasjonen er at alle kirkene i bispedømmet har slitt litt med å bemanne de åpne kirkene. De kirkeansatte har hatt en travel tid under koronapandemien, og en stor del av kirkevertene er eldre mennesker - som føler seg litt utrygge med dagens smittefare. Vi har klart å ha like mange åpne kirker som i fjor, men det belaster de ansatte litt ekstra. Da er det ekstra hyggelig at Sanna kan gå inn i den rollen - der hun kan gjøre nytte for seg, og avlaste de ansatte, sier Nes. Til tross for koronaen har Borg bispedømme 24 åpne kirker i sommer, mot 20 i fjor.

Les hele saken: https://www.vl.no/reportasjer/reportasje/sanna-15-apner-kirkens-dorer-1.1754626

Kilde vl.no (Vårt Land)

Publisert av: Anders Teslo