Kontakt
"Chemtrails" er en konspirasjonsteori der tilhengerne påstår at kondensstriper fra jetfly inneholder farlige kjemiske eller biologiske stoffer og som ulike myndigheter bevisst sprøyter over himmelen. Foto: Wendelin Jacober/PxHere
I en studie fra Universitetet i Oslo (UiO) kommer det frem at personer som var ensomme i ungdomsårene, har lettere for å tro på konspirasjonsteorier når de bikker 40 år. Studien har fulgt over 2000 nordmenn over en periode på 28 år.
Anders Teslo
Redaksjon
Publisert: 12.06.2024 kl 10:15
Sist oppdatert: 12.06.2024 kl 10:17
- Folk som er ensomme i ungdomsåra, har større risiko for å tru på konspirasjonsteorier når dem er 40, sier forsker Kinga Bierwiaczonek ved UiO. Studien peker også på at dersom man har blitt mer ensomme gjennom 20-og 30-årene, er de ekstra utsatt.
I de siste årene har det blitt forsket stadig mer på hvorfor folk tror på store sammensvergelser og konspirasjonsteorier. Men studien fra UiO er unik, ettersom den har fulgt en gruppe på 2000 nordmenn i perioden 1992 - 2020. 5 ganger i løpet av førnevnte periode svarte deltagerne på spørsmål om hvordan de hadde det. - Dette er en helt ny måte å se konspirasjonsteorier på, sier Bierwiazonek. Hun understreker at hun ikke kan slå fast at ensomhet fører til tro på konspirasjonsteorier. Men de har også undersøkt andre sammenhenger - blant annet har de sett på alder, kjønn, foreldrenes utdanning og mental helse.
Ifølge forskning fra Trøndelag ble norske tenåringer mer ensomme fra midten av 1990-tallet og frem til 2017. Dette tilsvarer en økning på 10 prosent. Men nordmenn er generelt mindre ensomme enn folk i for eksempel USA. Der føler 61 prosent av unge voksne seg ensomme. Den amerikanske kirurgen Vivek Murthy sammenligner ensomhet med problemer som tobakk og fedme. - Vi har nylig innsett hvor alvorlig konspirasjonsteorier er. Vi veit også hva som skjer om vi lar de spre seg, sier Bierwiazonek, og viser til stormingen av den amerikanske kongressen, som inntraff 6. januar 2021 etter at daværende president Donald Trump nektet å anerkjenne at Joe Biden hadde vunnet valget i 2020.
Bierwiazonek sier at det er blitt gjort mange forsøk på å forhindre at konspirasjonsteorier sprer seg. Elkempler på dette er myteknusing, faktasjekking, osv. - Men ingenting av dette har funka, sier hun. Derfor mener hun at det er nødvendig å finne alternative måter å forebygge det. - Og ensomhet er noe vi veit åssen vi skal takle, sier hun, og forteller at vi må starte med å sørge for at unge ensomme ikke blir overlatt til seg selv. På den måten kan man fjerne følelsen at man blir systematisk stengt utenfor samfunnet.
- Jeg trur ensomme mennesker har en grunn til å føle at det er en konspirasjon rundt dem som forklarer både deres egen situasjon og åssen samfunnet behandler dem, sier Bierwiazonek.
Les hele saken: Ensomme ungdommer trur oftere på konspirasjonsteorier som voksne
Kilde: nrk.no
Hør nyheten her:
Les også: Angst hos ungdom med autisme, alvorlig utviklingshemming og selvskadende adferd Ensomhet og utenforskap-Verden sdagen for psykisk helse Student frykter jula i ensomhet
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.