Empo TV

Hva betyr "å reade"?

Et nytt ord holder på å få fotfeste i det norske språket, nemlig "reade". Ordet er engelsk, og kommer fra uttrykket "left on read", og går ut på av at du lar være å svare på en allerede åpnet melding.

Publisert:

Det er snart klart for sesong 5 av NRK-serien "Lik meg", som handler om en gruppe ungdommer som tar fatt på ungdomsskole-årene. Ettersom kommunikasjonskanalene for barn og ungdom er i stadig utvikling, er det viktig at språket er realistisk, slik at serien kan speile virkeligheten. - Det er ikke så lenge siden vi begynte å bruke det ordet, sier Jenny Evensen (15), når NRK snakker med henne og skuespillerkollega Eline Hedum Andersen. I sesong 5 er spredning av horerykter et av temaene som serien tar opp, og mye av kommunikasjonen skjer via sosiale medier. - Ungdommene har en helt annen slang enn da vi var unge. De bruker mye mer engelsk. De oversetter engelske ord til norsk, men det er engelske måter å formulere det på likevel. Det prøver jeg å få inn så mye som mulig, sier Anne Wisløff., som er manusforfatter og regissør for "Lik meg".

Jenny og Eline forteller at de under innspillingen har brukt det samme ordforrådet som de bruker til vanlig, og Wisløff forteller at hun har en avtale med skuespillerne som går ut på at de kan si i fra dersom det dukker opp noe som de ikke ville sagt i virkeligheten. Jenny forteller at hun bruker minst én time på Snapchat daglig, og at hun holder kontakten gjennom Instagram, Snapchat og TikTok.

Anne Holter Bentzerød jobber som rådgiver i ung.no, som er et nettsted som er underlagt barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Hun har sett på språkbruken til ungdom over de siste 17 årene, og mener at ungdom har blitt flinkere til å formulere seg. - Det jeg har tenkt mye på og ser på spørsmålene vi får inn - er at de er så gode til å uttrykke seg skriftlig. De er bedre på det nå, enn de var for 17 år siden. Hun peker på de sosiale mediene som en faktor, ettersom man sender mange meldinger fra og til venner.

Les hele saken: Dette sier skuespillerne som kommunikasjonstrendene – NRK Kultur og underholdning

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo