Empo TV

Para-VM på Lillehammer:

Avsluttet VM med stafett-bronse i åpen klasse

Foto: Lillehammer 2021/Samuel Andersen

Foto: Lillehammer 2021/Samuel Andersen

Etter en spennende avslutning på langrennstafetten, der både USA, Hviterussland og Tyskland nærmet seg Norges ankermann Thomas Oxaal, kan Norge som nasjon være stolt av sine prestasjoner. Etter løpet fortalte Oxaal til NRK at det var hardt å holde konkurrentene unna.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2022 kl 09:45

– Jeg var så stiv, så jeg er bare glad for at jeg ikke ødela for laget. Jeg hadde akkurat de meterne jeg trengte, forklarte han og takket lagkameratene. Kjartan Haugen åpnet stafetten over 4 x 2,5 kilometer for Norge og vekslet med Vilde Nilsen på en 3.-plass, 11,3 sekunder bak ledende Hviterussland.

Nilsen tok sin tredje individuelle medalje i mesterskapet på langrennssprinten i kvinneklassen lørdag, men tapte mye tid på sin stafettetappe i kamp med flere mannlige utøvere. Russlands olympiske komité (RPC), Hviterussland og Frankrike i front stilte med noen av sine sterkeste utøvere på annen etappe.

– Det var veldig tungt på min etappe. De fleste var veldig sterke, og jeg forsøkte å ha en så jevn flyt som mulig. Vi visste i forkant at alle bare måtte gå sin egen etappe som planlagt, for de skjer mye i en slik parastafett, sa Nilsen.

Ved veksling med Trygve Larsen var Norge ett minutt og 19 sekunder bak RPC i tet. Larsen fikk kortet ned differansen med ti sekunder og sendte Oxaal ut på siste etappe på en 3.-plass.
Han klarte å holde unna for konkurrentene bak og sikret bronsen. RPC endte opp med å vinne gull, mens Frankrike sikret sølvet.

Med tre gull og to sølv ble sittende alpinist Jesper Saltvik Pedersen en av de store profilene under para-VM i snøsport på Lillehammer. Men i den siste øvelsen gikk det ikke veien. Pedersen røk ut i kvalifiseringen i parallellslalåm søndag, ifølge NRK. Dermed ender para-VM i snøsport på Lillehammer for hans del med tre gull og to sølv. Muligheten for en sjette medalje i parallellslalåm glapp, men para-VM på hjemmebane var uansett et fantastisk mesterskap for Pedersen. 22-åringen vant gull i slalåm, storslalåm og utfor. I super-G og superkombinasjonen tok Pedersen sølv.

Snart står Paralympics i Beijing for tur. Pedersen vant PL-gull i 2018 og er favoritt til å vinne flere gull under lekene i mars. Dermed er det første para-VM i snøsport over. Og idrettspresident Berit Kjøll er svært tilfreds med hvordan arrangementet ble gjennomført, ett år på korona-overtid.

– Vi er ordentlig stolte av para-VM på Lillehammer, sa hun på en pressekonferanse rett før helgen.

Saken er fra Handikapnytt:
VM-finale med norsk stafettbronse