Empo TV

VM i snøsport for parautøvere på Lillehammer:

Vilde Nilsen vant Norges første VM-gull

Tok gull på 10 km klassisk

Foto: Lillehammer 2021, VM i snøsport for parautøvere

Foto: Lillehammer 2021, VM i snøsport for parautøvere

Torsdag vant langrennsløperen Vilde Nilsen (21) Norges første gull i para-VM i snøsport på Lillehammer, og da hun gikk i mål var det 1 minutt og 24 sekunder ned til 2. plassen.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.01.2022 kl 14:26

- Jeg kan forstå at det så lett ut, men jeg tror det var flere som gikk på en smell, sa Nilsen til NRK da løpet var ferdig. Tromsøjenta ledet med 11,8 sekunder etter 2,5 km, og etter halvgått distanse var avstanden økt til 54,9 sekunder. - Jeg er ekstremt fornøyd og ekstremt stolt. At jeg klarte å ta et gull på en distanse jeg er regjerende mester på, det betyr ekstremt mye. Skuldrene er ti kilo lettere nå, sa hun videre. Og Vilde har ekstra grunn til å feire, for dagen før fylte hun 21 år. - Jeg liker egentlig ikke å ha bursdag dagen før jeg går konkurranse, fordi det blir så mye meldinger på telefonen og man blir så opptatt av det. Jeg ville helst bare være i en boble og og konsentrere meg om å prestere. Men jeg er veldig glad for at jeg får to dager med feiring, sier hun. Fra før har Nilsen 4 VM-gull fra 2019, ett sølv i Paralympics i 2018, og vant verdenscupen sammenlagt i februar 2020.

Da Vilde Nilsen var ung, fikk hun diagnosen lokalisert sklerodermi, som er en sykdom som angriper huden og vevet under den, inkludert musklene og skjelettet. Med andre ord forstyrrer diagnosen veksten på det stedet den angriper, som i Nilsens tilfelle var venstre ben. Sykdommen er sjelden; den rammer tre av én million barn hvert år. Under dagens øvelser var kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise på plass på Birkebeineren skistadion. - Det betyr mye at de er her og ser på. Det setter også lys på paraidretten. De er flinke til å være med på sånne arrangement, sa Nilsen.

Les hele saken på NRK Sport:
Vilde Nilsen knusende overlegen i historisk VM: – Blir rørt