Empo TV

Dronning Sonja fyller 85 år

Bursdagen feires privat

Foto: PxHere

Mandag 4. juli fyller Hennes Majestet Dronning Sonja 85 år, og til tross for alderen er det en sprek dronning som fyller år. I juni har hun vært å se ved to viktige begivenheter - åpningen av Nasjonalmuseet på Vestbanen, og myndighetsfeiringen til hennes barnebarn, prinsesse Ingrid Alexandra.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

Sist oppdatert: 08.08.2022 kl 08:59

- Følelsen av "wow" har bare vokst - fram til i dag - og den er her fremdeles!, sa dronning Sonja i sin åpningstale da det nye Nasjonalmuseet i Oslo åpnet dørene i starten av juni. Hun har selv stilt ut store deler av hennes personlige kunstsamling i det som var Slottets gamle stall, som nå er gjort om til kunstlokale. Dronningen beskriver kunst som en "uunværlig del av tilværelsen", og har samlet på kunst siden siden hun var tenåring. Sonja er også glad i å fjellturer, og flere naturruter og turiststier er oppkalt etter henne. De siste årene har dronningen valgt å feire bursdagen privat, og 85-årsdagen er intet unntak.

Dronning Sonjas inntreden i kongehuset fant sted tirsdag 19. mars 1968, da det ble klart at Sonja Haraldsen, som hun het på den tiden, inngikk forlovelse med daværende kronprins Harald. Fem måneder senere, torsdag 29. august, ble kronprinsparet viet i Oslo Domkirke, og på starten av 70-tallet kom deres to barn, prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon Magnus, til verden. Torsdag 17. januar 1991 gikk Harald og Sonja fra å være kronprinspar til kongepar*, da kong Olav V, gikk bort. Som dronning har Sonja hatt stor muligheter til å forme rollen sin, der natur og kultur er tilbakevendende elementer i livet hennes.

Da det i juni ble markert at prinsesse Ingrid Alexandra var blitt myndig, holdt dronning Sonja en tale for den Norges kommende dronning, og hun ga Ingrid følgende råd: - Hold fast på den du er, Ingrid. Våg å tenke nytt og åpent, å gjøre ting på din egen måte.

  • Da kong Harald og dronning Sonja overtok tronen i 1991, ble Sonja Norges første dronning siden 1938.

Les hele saken:
Dronning Sonja fyller 85 år

Kilde: vg.no