Empo TV

Tuva har Downs syndrom - nå skal hun pryde leverposteiboksen

Tuva med Downs syndrom blir ett av ti nye ansikter på leverposteiboksen i et mangfoldstiltak fra Stabburet. - Åpenheten vil være til god hjelp for Tuva og bidra til et mindre skummelt samfunn for alle, tror mor Randi.

Publisert:

«For oss var det et sjokk. Det var en rykk tilbake til start. Og vi måtte begynne å tenke på hva som egentlig var viktig for oss», sier Randi Lien Vestheim. Beskjeden om at Tuva hadde Downs syndrom kom først som et sjokk, men det snudde raskt. Det var en vanskelig situasjon. Det var ingen som sa gratulerer, for eksempel», sier Randi til Nettavisen. For henne ble sosiale medier en god hjelp. «Det som gjorde at jeg falt til ro med dette her, og at det skulle bli fint med Tuva, det var egentlig sosiale medier, Instagram og snapchat. Jeg begynte å følge andre i samme situasjon som meg», sier Randi. «Det ufarliggjorde det med en gang. Jeg lærte så mye. Jeg så at dette i bunn og grunn var en vanlig hverdag, og det synes jeg var så fint», sier Randi. Hun begynte selv å legge ut bilder av Tuva og familien på sosiale medier.

«Det gjorde at jeg også hadde lyst til å dele av Tuva, både for samfunnet rundt oss, slik at folk rundt oss kunne bli bedre kjent med Tuva, og gjøre det hele litt mindre skummelt», sier Randi som tenker at åpenheten vil være til god hjelp for Tuva. «Det gjør det lettere for Tuva å vokse opp. Dette var også grunnen til at vi sa ja da vi ble spurt om Tuva ville være på leverposteiboksen,» sier Randi.

Tuva er altså ett av ti barn som skal pryde leverposteiboksene framover.
Blant de ti er noen er mørke, noen er lyse. Noen har briller og hårfargene er ulike. Det er ganske annerledes enn slik det startet da Stabburet laget den aller første leverposteiboksen med bilde av et barn på. Det er 70 år siden. Da var det Per som var på boksen. Han var sønn av fabrikksjefen i Fredrikstad. Først i 2003 kom det bokser med både bilde av en gutt og en jente. Norge har blitt et mer og mer mangfoldig samfunn og det ønsket vi at Stabburet Leverpostei boksene skulle reflektere, sier kommunikasjonssjef i Orkla Kristoffer Vikebak til Nettavisen.

Saken er fra Nettavisen
Håper leverposteiboksen kan hjelpe andre: – Det var et sjokk


Kilder: nettavisen.no, stabburetleverpostei.no