Klargjør siden...
Empo TV
Endelig kan også døve bli blodgivere i Oslo.
 Foto: PxHere

Endelig kan også døve bli blodgivere i Oslo. Foto: PxHere

Blodbanken i Oslo åpner for døve blodgivere

Anne-Line Kirste føler seg godt ivaretatt med tolk i blodbanken i Oslo. De åpner nå for døve blodgivere – som første by i landet. Døve har ikke fått gitt blod i Norge – før nå. I Oslo har blodbanken snudd.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2024 kl 12:01

– Det føles veldig bra, sier blodgiver Anne-Line.

For få måneder siden ville hun blitt avvist i døra fordi hun er døv.

Elisabeth Frantzen, i Døveforbundet, sier til NRK at de har oppfattet det som veldig diskriminerende at blodbankene i hele landet har sagt nei til å la døve få gi blod.

Men diskrimineringsnemda er uenig. Det er ingen rettighet å gi blod, mener de.
Det er svært mange regler for hvem som får gi blod.

Man må være frisk og over 18 år, men under 65 år. Veier du under 50 kg. får du ikke gi blod. Bruker du medikamenter fast, eller har hjerte,- lever, lungesykdom, har hatt alvorlige allergiske reaksjoner, eller kreft får du heller ikke gi blod. Har du oppholdt deg i land der malaria har stor utbredelse i minst seks måneder, er født i Amerika sør for USA, har en mor født i disse landene, har oppholdt deg i over 5 år til sammen i Afrika sør for Sahara kan du ikke bli blodgiver. Menn som har hatt sex med menn siste året og personer som har prostituert seg siste året er også utelukket. Listen er lang.

I tillegg til kriteriene som er nevnt ovenfor finnes det mange andre kriterier som utelukker for blodgivning, enten permanent eller midlertidig.

Blodbanken gir ytterlige informasjon ved fremmøte eller du kan ta kontakt hvis du lurer på noe. Døve står ikke på lista. Men har likevel fått nei. Noen skal få dette blodet i andre enden. Derfor må vi være sikre på at ikke noe viktig informasjon går tapt, sier Oslos blodbank-sjef Lise Sofie Nissen-Meyer. De har frykta misforståelser. Og at en tolk skal være distraherende eller stå i veien for fortrolighet mellom sykepleier og blodgiver.

Men nå åpner altså Oslos blodbanker for at døve kan gi blod - hvis de har med tolk.

Da er det bare å bestille en time, og si fra til blodbanken så de er forberedt.

«Vi ser at vi trenger mer av alle typer blod hele tiden. Så det er bare å komme», sier Nissen-Meyer. De har de siste månedene trent opp ansatte til å bli vant til å ha en tolk til stede. Og fange opp ikke-verbale signaler. At Anne-Lise Kirste ga blod som den første døve noen gang gang er historisk.

En uke etterpå fikk hun SMS om at blodet var bestilt til en pasient.

«Det syntes jeg var veldig stas. Å vite at jeg var med på å hjelpe en person, kanskje til og med redde livet deres», sier hun. Siden prøveprosjektet har gått så bra, kan andre døve nå gjøre som Anne-Line og gi blod.

«Det er frivillig, men det er veldig fint å kunne være med og hjelpe og gjøre verden litt bedre», sier hun. «Nå er vi veldig glade», sier Elisabeth Fransen Holte i Norges Døveforbund.

«Jeg håper jo nå at det kan spre seg litt over hele Norge».

For forbundet har medlemmer over hele landet, og særlig i storbyene. Kanskje vil de kunne gi blod i sine hjembyer en dag, slik hørselshemmede og døve i Oslo kan.

Les mer:
Her gir døve Anne-Line blod: Oslo først ut i landet
Bli blodgiver

Saken er fra NRK.no