Empo TV

Storbritannias statsminister Boris Johnson trekker seg

Har vært i hardt vær i lang tid

Torsdag ble det klart at den britiske statsministeren Boris Johnson kommer til å trekke seg. Det er trolig ventet at Johnson kommer til å bli sittende frem til en ny partileder er valgt på det konservative partiets kongress i oktober, og siden han inntok statsministerboligen i Downing Street i 2019 har skandalene stått i kø.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

Boris Johnson etterfulgte Theresa May som britisk statsminister i juni 2019, og allerede 3 måneder senere kom de første påstandene om at han burde gå av. Statsministeren stengte det britiske parlamentet i fem uker, noe man antok var et forsøk på å unngå at de folkevalgte satte en stopper for brexit (britenes utmelding fra Den europeiske union, journ. am) uten en fremforhandlet avtale. Det var den britiske arbeiderparti-lederen Jeremy Corbyn som mente at Johnson burde trekke seg.

I den samme måneden som han stengte parlamentet, ble Johnson anklaget for misbruk av statsminister-embetet. Avisen The Sunday Times kunne melde at Johnson tillot den anmerikanske forretningskvinnen Jennifer Arcuri, som var en venn av ham, å motta sponsorpenger og delta i handelsoppdrag. Politiet etterforsket saken, men de kom ikke frem til om loven hadde blitt brutt. De fastslo imidlertid at Johnson burde gått ut med hvilke bånd han hadde til Arcuri.

Verst slet Johnson under koronapandemien. I en rapport laget av to kontrollkomiteer i det britiske underhuset fikk Johnson kritikk for hans tro på flokkimmunitet, samt medfølgende famling. Rapporten konkluderte med at dette var et av de største feilskjærene i britisk folkehelsehistorie, og Johnson fikk også kritikk for å ha kommet sent i gang med å sette i verk tiltak som skulle bremse pandemien. Rundt 180.000 koronadødsfall er registrert i Storbritannia.

Skandalen som har ført til Boris Johnsons avgang er at Tory-politikeren Chris Pincher fredag 1. juli i år ble kastet ut av partiet som følge av at han i fylla oppførte seg ufint mot to menn. Downing Street sa i en uttalelse at Johnson ikke kjente til anklagene mot Pincher, men i etterkant kom det frem at Johnson hadde fått vite om anklagene allerede i 2019. Nå har flere ministere trukket seg i protest mot Johnson, og blant de som har forlatt Downing Street er tidligere finansminister Rishi Sunak og tidligere helseminister Saji Javid.

Les hele saken: https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/2022/07/07/dette-er-boris-johnsons-storste-skandaler/

Kilde: dagsavisen.no