Empo TV

Tre nøytrale påskesanger for avholdsateister i byen!

Jeg liker ikke tekno, langrenn, alkohol og religion. KvikkLunsj, appelsin og kakao derimot er jeg glad i, samt bypåske der museer gjør brukbare forsøk på å gjenskape en tradisjonell norsk fjellpåske midt i tjukkeste Oslogryta. Som regel pleier ...

Publisert:

Jeg liker ikke tekno, langrenn, alkohol og religion. KvikkLunsj, appelsin og kakao derimot er jeg glad i, samt bypåske der museer gjør brukbare forsøk på å gjenskape en tradisjonell norsk fjellpåske midt i tjukkeste Oslogryta. Som regel pleier Norsk Folkemuseum å være flinke til dette. Hva “Påskesanger” angår, er utvalget snevert hvis du ikke er ute etter noe religiøst. Påsken er nemlig en så minimal høytid sammenlignet med jul, at musikken stort sett kan deles inn i 2 kategorier: Tradisjonelle salmer og kirkeslagere, og teknofyll på afterski! Nøytrale påskesanger tilpasset den gemene hop som verken er kristne, skientusiaster eller fyllesvin, finnes det ytterst få av, men jeg har utrolig nok klart å skrape i hop tre støkker som jeg tenkte jeg skulle presentere for dere! God fornøyelse og god påske!

1.”PÅSKE” med Minken Fosheim fra “Huset Med Det Rare I”. (1993)

Denne er bare NYDELIG! Den er nøytral, forteller om viktigheten med en uke til ettertanke mellom julestri og våronn, og har en nydelig melodi kledd rundt en tekst som ikke gir inntrykk av å være verken religiøs eller kategorisk. Den forteller rett og slett om tiden påsken befinner seg i, på en måte som er for alle, uansett alder, selv om den egentlig hadde sin debut på Barne-TV. Den bringer oss påskens egentlige budskap, nemlig budskapet om at snøen smelter og jorden blir født på ny gjennom stadig varmere dager med stadig mer solskinn som bringer frem stadig mer grønt både på bakke og i tretopp.

2.”PÅSKE” av Rudolf Nielsen med melodi og sang av Lillebjørn Nilsen.(Tekst: 1926/Melodi:1979)

Mange velger å jobbe i påsken, og om de ikke velger det, men derimot MÅ jobbe så er det i det minste lov å drømme seg bort. Hvis man da skulle være en av ytterst få bygutter som faktisk er mer glad i frisk luft og hvite vidder enn søppelstank og billarm. Egentlig skjønner jeg Karl Hansen godt her. Alle i klassen har dratt på fjellet, mens han må bli igjen hjemme fordi foreldrene ikke har råd til å reise. Det triste er at de ALDRI har råd til å reise, så dette er noe som gjentar seg år etter år, uten at Karl Hansen helt blir vant til det. Hadde Karl Hansen levd i 1979 som er det året Lillebjørn Nilsen ga ut diktet som platevise, og ikke i 1926, som er det året diktet “Påske” første gang ble trykt i Rudolf Nielsens annen digtsamling “Paa Gjensyn”, ville det ikke vært så farlig. Da hadde byen hatt nok å friste med så man raskt glemte påskefjellets fristelser. Men Oslo mellom 1900 og 1920, tror jeg var så kjedelig at selv JEG, som er Norges mest urbane person, nok ville begynt og drømme om fjellet!

3”PÅSKETUR” av og med Øystein Sunde. (1984)

Vi avslutter friskt med Øystein Sundes klassiske “Påsketur” fra 1984 og albumet “I Husbukkens Tegn”. Her tar Øystein Sunde Norsk påskeferie så til de grader på kornet at selv de som aldri har vært på fjellet skjønner hvorfor det kan være en fordel å bli i byen! Problemene står i kø, ispedd freske gitarsoloer og ordspill som bare Øystein Sunde kan. Min favoritt er selvsagt “Den Som Har Kandahar, kan da ha Kandahar, så myyye han vil for meg”!

Så da gjenstår det bare å ønske god påske, til tross for at påsken er avlyst på grunn av den hersens koronaen og vel møtt i 2022 til en påske som forhåpentligvis er kyllinggul og normal, og ikke vaksineverkegul som årets!

Uansett: NYT FRIDAGENE SOM BEST DERE KAN! KOS DERE OG GOD PÅSKE!

Mattias Damsgaard Woodson