Empo TV

Tryvannstårnet skal selges

Oslo kommune med plan for restaurering av kommunale eiendommer

Foto: Thomas Berglund (CC BY 3.0)

Bymiljøetaten i Oslo kommune har anbefalt at Tryvannstårnet, som er et av hovedstadens mest kjente landemerker, skal selges. En av de som er interresert i å kjøpe tårnet er milliardæren Christian Ringnes.

Empo TV
Empo TV

Publisert:

Fra Tryvannstårnets åpning i 1962, og helt frem til tårnet stengte dørene i 2005, var det mulig for turister å ta heisen opp til toppen og nyte utsikten over Oslo. På godværsdager kunne man se helt til Sverige, eller Gaustadtoppen.

- Jeg kunne nesten se hytta vår på Norefjell. Det var en stor opplevelse for en ung, liten mann. Det er den opplevelsen jeg håper man kan få tilbake, sier Ringnes til NRK. Allerede i 2019 fikk han ideen om å kjøpe tårnet, og nå kan drømmen bli virkelighet, ettersom Bymiljøetaten ønsker å selge det.

Tryvannstårnet er et kulturminne, noe som medfører at det er begrensninger på hva man kan gjøre med det. Men byantikvar Janne Wilberg sier at mulighetene er tilstede.

- Vi ville synes det er veldig flott, om man klarer å gi det ny bruk. Om det er en privatperson som eller andre som vil satse på dette, er vi med på laget, sier Wilberg til NRK. Oslo kommune er en av landets største grunneiere, og de har nesten 10.000 registrerte eiendommer. Rundt 100 av kommunens bygninger står tomme, og nå har etatene kommet frem til hva som bør gjøres med de tomme byggene:

- Flere bygg kan selges. Blant det som kan bli solgt finner vi noen markahytter, noen boliger og Tryvannstårnet.

- Rehabilitering: Mange av byggene har stått tomme lenge, hvilket omfatter Kafé Utsikten på Ekeberg. Noen av rektorboligene på kommunens skoler er nedslitte, og disse kan også restaureres.

- Rive bygg som er i dårlig forfatning.

Målet med arbeidet er å skape nytt liv i anlegg og hus som har stått tomme i årevis, og selge det kommunen ikke har bruk for lenger. Dersom Ringnes holder det han lover, kan det bli nye tider for Tryvannstårnet. - Jeg ser for meg restaurant, kafé og utkikkspunkt for Oslo by. Akkurat som det faktisk var, da det åpna for 60 år siden, sier Ringnes, og legger til: - Med ny drakt, og spennende innhold i tårnet, tror jeg dette kan bli en fantastisk berikelse for Oslo.

Les hele saken:
Christian Ringnes kan få drømmen oppfylt: Kommunen vil selge Tryvannstårnet

Kilde: nrk.no